Banjalučki socijalisti digli glas protiv Petra Đokića

Vijesti 25. jan 202018:58 > 19:01
N1

Turbulencije u Socijalističkoj partiji ne prestaju. Dio članstva, ali i pobunjenih poslanika ispred stranke se danas okupio u znak protivljenja postupcima lidera Petra Đokića. Od entitetskog premijera Radovana Viškovića zahtijevaju da ga smijeni sa mjesta ministra energetike, a stvari će biti jasnije sutra nakon sjednice Glavnog odbora stranke u Doboju. Analitičare je ova situacija podsjetila na skorašnja dešavanja u DNS-u, koji se ipak uspio konsolidovati.

Banjalučki socijalisti digli su glas protiv svoga lidera. Kažu, time brane svoj glas na izborima koji su dali narodnim poslanicima, a koje je Đokić samovoljno isključio iz stranke.

Diskretno se u masi nabrajaju svi grijesi Petra Đokića, iako su uz njega do juče stajali isti ovi ljudi, rame uz rame. U međuvremenu su posumnjali u njegovu diplomu, koruptivne radnje, koje istražuje policija. Đokić, potcrtavaju, taj je koji mora otići iz Vlade, ali i iz stranke.

“Sutra je Glavni odbor, ta drskost Petra Đokića, jer nam nije uputio poziv. Evo ekskluzivno vama kažem ja ću doći, pa neka me spriječe fizički da ne uđem. Ja sam član Glavnog odbora, kongres me je birao”, poručuje Goran Selak, poslanik u NSRS (SP).

“Gdinu Đokiću se zamjera to što smo mi kao narodni poslanici ukazivali na probleme, posebno u njegovom ministarstvu, na neke odluke, kadrovske. Jer mi smo narodni poslanici, mi biramo ministre, on to nije ozbiljno shvatio, ta naša upozorenja”, ističe Andera Dorić, poslanica u NSRS.

Izvršni odbor Gradskog odbora SP-a Banjaluka najoštrije je osudio samoinicijativno djelovanje isključenog narodnog poslanika i bivšeg predsjednika Gradskog odbora SP Banjaluka Gorana Selaka.

Vrh stranke grčevito se bori za opstanak, a podnijeće i MUPU prijavu zbog ovoga skupa , ali i navode zloupotrebe ličnih podataka članstva i partijske Fejsbuk stranice.

Dok traju međusobna trvenja, čeka se potez premijera Radovana Viškovića. SNSD se ne miješa deklarativno, a broj poslanika koji podržava koaliciju je bitan.

“Za koaliciju je važno da mi imamo jasno izraženu podršku u okviru parlamenta, za fukcionisanje Vlade. Kako god da se razriješe neka unutrašnja pitanja u partijama, većina neće biti ugrožena”, smatra Željka Cvijanović, predsjednica RS (SNSD).

U DNS-u se nakon sličnog prevrata stvari vraćaju u normalu. Fotografija Nenada Nešića sa političkim ocem Markom Pavićem označila je, makar javno, kraj sukobima.

Današnja sjednica prijedorskog DNS-a, na kojoj je za predsjednika izabran Dragutin Rodić, jasno je pokazala da se Pavić vraća u igru. Uticaj u stranačkom bastionu Prijedoru ne želi izgubiti.

“Velika je sličnost u scenarijima, po kojim se odvijaju dešavanja u SP. Najprije krene sa bacanjem medijskih bombi, posle kada se ta priča otvori u javnost, isplivaju neslaganja u mišljenima unutar stranke, vođenja od strane nekih eksternih faktora, eksternih važnih ljudi”, tvrdi Tanja Topić, politička anlitičarka.

“Od partije do partije zavisi koliko je ona sposebna da razna htijenja i procese pomiri i ostane jaka”, dodaje Vlade Simović, prof.dr na FPN u Banjaluci.

Upućeni kažu da i u samom SNSD-u ima negodovanja zbog previše malih stranaka u vlasti, koje su pojele veliki dio izbornog kolača. Šest stranaka u koaliciji, kako je to Milorad Dodik izračunao, znači da je od nekadašnjih 75% funkcija, SNSD morao da ustupi dio, te sada ima kvotu od 58% unutar koalicije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad