Turisti iz Wuhana stižu u Sarajevo, građani uznemireni

Vijesti 26. jan 202018:21 > 19:01
N1/Ilustracija

Prava pometnja nastala je u hrvatskoj i bh. javnosti nakon što je objavljena informacija da su kineski turisti iz Wuhana, grada epicentra korona virusa, stigli na tlo Balkana. Najprije su boravili u Hrvatskoj, a već danas stigli u našu zemlju, u Neum. Sutra planiraju i put glavnog grada, Sarajeva. Građani su u panici, ipak nadležni tvrde - nema razloga za to. Turiste su na graničnim prijelazima dočekali epidemiološki timovi. Njihovo zdravstveno stanje je uredno.

Ne postoji nijedan razlog za paniku, poručuju nadležni građanima. Sve mjere su preduzete kao i u svim drugim državama kroz koje su prošli turisti iz Wuhana na putu ka Bosni i Hercegovini. Što se jasno vidi na fotografijama koje je zabilježio Index.hr. Granični prijelaz Klek. Autobus s kineskim turistima. Epidemiolozi u specijaliziranim odijelima.

“Na graničnim prijelazima mi smo sve obezbijedili za sigurnu kontrolu putnika, naš epidemiolog se nalazi na licu mjesta. Dat će upute sve koje je potrebno dati kako kineskim državljanima tako i da zaštite naše kolege na granici koji vrše direktno prelaze. Prema tome ja bih rekao da situacija što se tiče toga pod apsolutnom kontrolom”, tvrdi Goran Čerkez, Ministarstvo zdravstva FBiH.

Koordinacioni tim na čelu s Ministarstvom civilnih poslova BiH u stalnom je kontaktu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, potvrdila je ministrica Ankica Gudeljević. Posebnih uputa – pogotovo kada je riječ o aktuelnim turistima iz Wuhana, za sada nema. No, oprez je na snazi.

“Očekuje se da se dalji međunarodni ‘izvoz’ slučajeva može pojaviti u bilo kojoj zemlji. Stoga bi se sve zemlje trebale pripremiti za sprečavanje, uključujući aktivni nadzor, rano otkrivanje, izolaciju i upravljanje slučajevima, praćenje kontakata i sprječavanje daljnjeg širenja zaraze korona virusom”, navode u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Inače, 29 Kineza krenuli su, prema navodima nadležnih, iz Wuhana put Evrope, netom prije zatvaranja putnih komunikacija. 22. januara stigli na aerodrom u italijanski Milano. Pomno pregladeni, skenirani. I uz zaključak da su zdravstveno u redu – nastavili autobusom put Hrvatske. Posjetili Dalmaciju, Plitvička jezera. Prenoćili. Krenuli ka Bosni i Hercegovini. Stigli. Epidemiolozi poručuju nema razloga za paniku – no još je previše nepoznanica kada je riječ o samom virusu.

“Nepoznato je kolika je inkubacija i to jeste problematično. Sve dok ne budemo znali, svaki turista iz Kine bit će nam problematičan. Kad budemo znali, vrlo lako je isključivati rizične kategorije”, pojašnjava Zarema Obradović, epidemiolog.

Što ne isključuje mogućnost da turisti koji borave u Bosni i Hercegovini, iako su do jučer bili posve zdravi, već sutra ne počnu osjećati određene simptome.

“Ne možete vi nekome ko je faktički u mogućnosti da uđe u inkubaciju spriječiti ulazak u državu, to bi bilo kršenje međunarodnih propisa”, smatra Bernard Kaić, Zavod za javno zdravstvo RH.

Građani Hercegovini, gdje kineski turisti trenutno borave, blago zabrinuti.

Anketa:

“Mene je strah”.

“Ma šta ću strahovati”.

“To su vjerovatno turisti koji su ranije stigli u Evropu”.

Uz izbjegavanje putovanja u zaražena područja, epidemiolozi preporučuju i izbjegavanje eventualnih rizičnih skupova. Ali mjere predostrožnosti su jednake kao i kod uobičajene gripe.

“Preporučuje se odlično održavanje lične higijene, u prvom redu pranje ruku toplom vodom i sapunom. I jasno ako smo u kontaktu sa osobom koja kiše i kašlje izbjegavati da to bude blizak kontakt”, ističe Obradović.

Raste zabrinutost i u Srbiji. Jedan kineski državljanin sam se javio zdravstvenim radnicima jer je posumnjao da je zaražen korona virusom. No, za sada je sve ostalo na sumnjama.

“(Da li je moguće da se desi slučaj korona virusa)? Da moguće je. (Da li smo uradili sve kad dođe do toga da se to ne širi?) Jesmo uradili smo”, kaže Zlatibor Lončar, ministar zdravlja Srbije.

Šta je uvozom hrane? Iako se u ovoj fazi virus prenosi s čovjeka na čovjeka, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH zadužilo je Kancelariju za veterinarstvo da obavljaju posebne provjere ribe koja se uvozi iz Kine. Ministar Staša Košarac također je građanima poručio – ne postoje razlozi za brigu. Turisti iz Wuhana već će sutra krenuti put Sarajeva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad