Kontaminacija u Zenici: Preporuka za nekonzumiranje salate

Vijesti 06. maj 201517:01 > 17:04
Wikipedia

Uzorci tla, vode i biljaka u užem području grada Zenice kontaminirani su teškim metalima i građanima se preporučuje da ne konzumiraju koprivu i salatu iz užeg gradskog područja.

Ovo su rezultati istraživanja koje su prošle godine proveli stručnjaci Agropedološkog i Zavoda za poljoprivredu Federacije BiH, a izvještaj je predstavljen na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća. 

Kako javljaju mediji, teškim metalima posebno su zagađeni uzorci iz naselja Tetovo, Pehare i Gradišće, koja graniče sa pogonima kompanije “Arselor Mital Zenica” (AMZ), a jedino nisu pronađeni u mlijeku. 

Predsjednik “Ekoforuma” Zenica Samir Lemeš ističe da je, prema izvještajima, riječ o teškim metalima geološkog porijekla, odnosno koji već postoje u zemljištu, ali ne isključuju i kontaminaciju od industrije. 

“Zaključili su i da nije riječ o velikim prekoračenjima”, rekao je Lemeš, koji tvrdi da AMZ od decembra radi bez ekoloških dozvola za pogone “Čeličana”, “Visoka peć”, “Kovačnica” i “Valjaonica”, a u novembru ove godine dozvole im ističu i za “Koksaru”, “Aglomeraciju” i “Energetiku”.