Aluminij: Svi su otišli

Vijesti 01. feb 202006:51 > 06:54
N1

Radnicima mostarskog Aluminija istekao je i otkazni rok, pa je preostalih stotinu danas napustilo krug kompanije. Ostali su samo čuvari, dok se ne odluči o sudbini pogona.

Radnici tvrde da su prevareni, izigrani i ostavljeni, bez ikakve nade u nastavak proizvodnje u bilo kom obliku.

– Nebriga vlasnika i izostanak podrške vladajućih struktura svih nivoa dovela je u situaciju da s današnjim danom u preduzeću ostaju samo službe osiguranja koje će čuvati imovinu društva. Jedina ponuda koja je došla za ponovno pokretanje proizvodnje od “Abraham grupe” je konstantno odbijana i čitav proces se razvlači do te mjere da potencijalni investitori odustanu od čitavog procesa. Posljednja ponuda koju je “Abraham grupe” poslala je konačna i na koju očekuju odgovor. Vlada, po našim informacija, nije razmatrala ponudu i pokušava što više otegnuti proces u kojem su investitori na rubu odustajanja zbog prepreka na koje nailaze – navode u pismu, sutra već bivši, radnici Aluminija.

Pitaju se kome je cilj da se ponuda, u kojoj je predviđeno zapošljavanje 80 radnika odmah te 140 kroz period od godinu, pokretanje proizvodnje ljevaonice, a onda i na kraju elektrolize, odbije i da se tako zatvori put ka potpunom oporavku fabrike.

– Izgleda da se priprema teren za domaće mešetare koji će imovinu Aluminija iskoristiti u svoje svrhe zbog vlastitog bogaćenja, a sve pod krinkom zaštite hrvatskih nacionalnih interesa.Vrijeme će pokazati ko su ti kojima je stalo da fabrika u kojoj je radilo 900 radnika, bude zatvorena i pretvorena u privatnu svojinu mešetara, koji će postupati sa njom za lične kratkoročne interese – ističu u pismu.

Napominju da je ovo posljednja obavijest koju šalju kao vapaj da se što prije omogući investitoru da pokrene proizvodnju.

– Za većinu radnika je kasno, a ubrzo će biti kasno i za opremu koja je ostala u preduzeću, što će biti posljednji ekser u lijesu aluminijske industrije u Hercegovini – zaključili su radnici Aluminija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad