Hoće li SNSD sutra podržati smanjenje otpremnina za poslanike i ministre?

Vijesti 03. feb 202010:08 > 10:20
N1

Klub SNSD još uvijek nije odlučio kako će sutra glasati o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Damir Arnaut, sada poslanik Naše stranke. Poslanica ove stranke Snježana Novaković-Bursać kaže, razmotriće Zakon, no problem je što je u je u hitnoj proceduri zbog čega je onemogućeno amandmansko djelovanje.

“Ovaj zakon i ovakav pristup spada u domen populizma. Inicijator ovih izmjena imao je slične inicijative i u prošlom sazivu i niko se nije obazirao, iako su i tada išle isto takve, dvaneast godina idu otpremnine“, rekla je poslanica SNSD-a u PS BIH Snježana Novaković Bursać.

Prijedlog Damira Arnauta predviđa se maksimalna otpreminina parlamentarcima, ministrima i članovima Predsjedništva BIH smanji sa 30.000 na 10.000 KM.

“Mislim da ovako sistemske stvari ne bismo trebali rezati jer se ne odnose samo na najviše zvaničnike, odnose se i na inspektore SIPA-e, oficire. Mislim da trebamo tome pristupiti malo studioznije”, pojasnila je sagovornica N1. 

Novaković-Bursać kaže da joj se čini da je javnost bila najosjetljivija, kada su pravo na otpremninu ostvarivali izabrani zvaničnici koji su nastavljali svoj angažman nakon odlaska u penziju.

“Neko ko odlazi u penziju, pa nastavlja svoj rad možda čak ne treba da ima nikakvu otpremninu”, kaže ova SNSD-ova poslanica. Novaković-Bursać ponavlja da treba sveobuhvatno pristupiti problemu.

Funkcionerka SNSD-a se osvrnula i na optužbe koje stižu iz opozicionih SDS-a i PDP-a da je MAP, uprkos tvrdnjama člana Predsjedništva Milorada Dodika, aktiviran.

“Kada to izgovaraju PDP i SDS to je kranje licemjerstvo. Ne mogu da vjerujem pozivaju se na odluke NSRS po pitanju vojne neutralnosti, na donošenje rezolucije o toj temi na Skupštini 2017. godine koju su oni intezivno razvaljivali svojim zviždanjem, pravljenjem nereda po sali, i sad su oni dušebrižnici za odluke NSRS”, zaključuje sagovorinica N1.

Komentarišući sporno knjiženje perspektivne vojne imovine, Novaković-Bursać dodaje, da u Programu reformi stoji rečenica da se “knjiženje vojne imovine nastavlja”.

“To znači da će oni predmeti čije je knjiženje započeto nastaviti, ono što nije započeto neće se nastaviti”, zaključuje ona.

Na koncu Snježana Novaković-Bursać kaže da je dobro da se pitanje Programa reformi preuzeo organ koji je direktno izabran od građana, a koje je birao najveći broj glasača- Predsjedništvo BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad