Izabrani dužnosnici u BiH ne poznaju prepreke u zapošljavanju rodbine

Vijesti 05. feb 202017:48 > 19:03
N1

Izabrani dužnosnici u našoj zemlji ne poznaju prepreke da u državnim institucijama ili javnim poduzećima zapošljavaju rodbinu, ili da krše Zakon o sukobu interesa i primaju skupocjene poklone prilikom službenih putovanja. Ovakvih je primjera na političkoj sceni je mnogo, ali je malo ili nikako primjera da su političari uhvaćeni u nepotizmu odgovarali ili podnijeli ostavku.

Magazin Žurnal je objavio da je ministrica Bisera Turković imenovala sina kao personalnog asistenta, to jeste člana bh. delegacije prilikom službenog posjeta SAD-u.

Zatražili smo potvrdu ili demanti ove informacije u Ministarstvu vanjskih poslova, ali odgovor nismo dobili, premda je Turković u telefonskom razgovoru obećala službeno očitovanje o ovoj temi.

Početak mandata Bisere Turković obilježio je i skupocjeni orden koji joj je uručio katarski emir šeih. Pojedini zastupnici su se pitali gdje je orden završio i je li ga ministrica prijavila, kako nalaže Zakon o sukobu interesa.

“Precizira se da je napravljen od osamnaesto-karatnog žutog i bijelog zlata ukrašen sa 184 kamena dijamanta i safira što predstavlja boje katarske zastave.Pitanje za ministricu vanjskih poslova. Može i zamjenik da odgovori, pošto ministrica nije tu. Da li je ministrica postupila, pošto je jasno da nešto što ima 184 kamena dijamnata i safira vrijedi više od 200 KM, da li je ministrica postupila u skladu sa Zakonom o sukobu interesa prijavila i predala pomenuti poklon, u ovom slučaju PS BiH”, upitao je zastupnik Damir Arnaut.

“Obzirom na to da se radi o ordenu koji je primila osobno ministrica, ja vam ne mogu dati točan odgovor. Mogu vam reći da ćete pisanim putem iz Ministarstva vanjskih poslova što prije biti izviješteni”, kazao je Josip Brkić, zamjenik ministrice vanjskih poslova.

Na meti kritika javnosti, a naročito opozicije, jeste i čelnik SNSD-a Milorad Dodik, zbog navoda o njegovom sinu, čija je firma dobila kredit Investiciono-razvojne banke Republike Srpske. Igor Dodik se povezuje i sa Prointerom, firmom koja, kako navodi opozicija, često pobjeđuje na tenderima u Republici Srpskoj.

“Svi su ovoj zemlji manjina, samo je Prointer većina. Ovom prilikom želim da čestitam na dodatnih 15 miliona kredita potpisanih sa bijeljinskom Elektrodistribucijom. Genijalno”, rekao je Draško Stanivuković iz PDP-a.

“Moj sin je završio škole u Milanu i vratio se ovdje kao ekonomista, i nije isprazni demagog kako možemo da vidmo to iz njegove generacije. Radi i bavi se poslovima novih tehnologija i sarađuje sa firmama koje rade, i sarađuje sa firmama u inostranstvu. On nije ni vlasnik te firme niti ovlašteno lice, nego je saradnik koji radi u okviru te firme. Ako tu ima nešto problematično, ok”, odgovorio je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Davorin Primorac, zet predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, direktor je BHANSA-e. Našao se u fokusu javnosti nakon organizacije proslave preuzimanja kontrole bh. neba, koja je koštala oko 350 hiljada maraka. To je kao neprimjereno ocijenio i novi ministar prometa.

“To se desilo u periodu prije mog mandata. Da li je to opravdano, ja mislim da nije opravdano”, kazao je Vojin Mitrović.

Nemoguće je nabrojati sve primjere nepotizma u našoj zemlji. Nepotizam je zašao i u visoko obrazovanje, državne, entitetske, lokalne, ali nezavisne institucije i javne kompanije. Zbog razotkrivanja slučajeva nepotizma, domaći političari nisu imali moralnu potrebu odgovarati ili podnijeti ostavku.

“Gdje oni BiH tretiraju kao svoju prćiju. Vidite da vode svoju djecu na putovanja, dobijaju sjajne poklone, vidite da koriste svoje pozicije za turističko obogaćivanje svog života”, ocijenio je Dragan Bursać, novinar.

U Zakonu o sukobu interesa u instititucijama BiH stoji da “angažman bliskih srodnika izabranog dužnosnika, nositelja izvršne funkcije i savjetnika predstavlja sukob interesa. Također, Zakon zabranjuje privilegiranje osobe zbog stranačkog ili drugog opredjeljenja, ili rodbinskih veza.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad