Šimić i Simić: Ustavni sud će prihvatiti Dodikovu apelaciju ako je propust tačan

Vijesti 06. feb 202018:07 > 18:17
N1

Goran Šimić, profesor na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu i Krstan Simić, bivši sudija Ustavnog suda BiH za N1 su komentarisali apelaciju Milorada Dodika o Zakonu o zastavi Bosne i Hercegovine, zbog čega je počela dvodnevna sjednica ove institucije.

Kako je iz Dodikovog kabineta ranije saopćeno, razlog za upućivanje ovog zahtjeva nalazi se u činjenici „da navedeni Zakon nije u skladu sa članom 1, stav šest Ustava BiH, u kojem se kaže – da o simbolima BiH odlučuje Parlamentarna skupština, a potvrđuje ih Predsjedništvo“.

Šimić je rekao da apelaciju nije vidio, ali ako je tako kako je Dodik naveo – iako je procedura prekršena – ne vidi razlog zašto to Ustavni sud ne bi ispravio.

“Ustavni sud treba ispraviti sve nepravilnosti koje se dešavaju, čak i kada one dolaze od apelanta koji opetovano izjavljuje da ne prihvata rad tog suda i da sam ne poštuje odluke tog suda. Ustavni sud treba biti korektiv nepravilnosti, ako je apelacija opravdana – treba joj udovoljiti”, izjavio je Šimić.

Krstan Simić je kazao da ako su medijski navodi o ovoj apelaciji tačni – Zakon ne postoji.

“Ako je Parlamentarna skupština BiH usvojila, a on stupa na snagu potvrđivanjem Predsjedništva BiH, a u medijima sam vidio da Predsjedništvo nije raspravljalo o tome, ako bi slijedili slovo zakona – ne bi mogao biti na snazi”, rekao je.

Simiću je to jedan od pokazatelja koliko institucije neozbiljno rade, da ne pošalju zakon na potvrdu.

“Ukoliko Ustavni sud prihvati, zbog apsurdnosti odluka koje proizilaze iz odnosa, može otvoriti ozbiljno pitanje. Pojavi se ponovo nacrt na Predsjedništvu, Dodik može pokrenuti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Doći ćemo do kvake 22, a to je da se u BiH moraju prepoznati sva tri naroda. To je teško ostvariti. Mislim da će Ustavni sud prihvatiti apelaciju Dodika, ako je propust tačan”, pojasnio je.

Milorad Dodik pred Ustavnim sudom da donese odluku – a on sam ne poštuje odluke tog Ustavnog suda BiH. Da li je to apsurd?

“To djeluje apsurdno, ali bavio sam se materijom i imao sam šlagvort na to pitanje. Ako se dogodi da Dodik stavi veto na usvajanje tog Zakona o zastavi, proglasi ga nacionalnim interesom, doći ćemo u poziciju da će se Zakon staviti van snage i nećemo imati simbola”, naveo je Simić.

Rekao je i to kako su mnoge odluke Ustavnog suda zbog nedovršenosti BiH ulazile u sferu gdje je Ustavni sud BiH kreator rješenja. Prema njegovom mišljenju, to su rezultati nedovršenog procesa sistema u BiH.

Istakao je kako su odluke Ustavnog suda obavezujući za sve.

Goran Šimić je kazao da kompletna situacija pokazuje funkcionisanje države na svim nivoima, te da je nezamislivo u državi poput Njemačke da predsjednik ne podržava i ne poštuje odluke Ustavnog suda.

“Nije Dodik problem sam, problem je država BiH, u kojoj je najnormalnije da skoro svi funkcioneri naprosto uzimaju odluke kao nešto što mogu, žele ili ne žele primjenjivati”, kazao je.

Rekao je kako tu ima dosta posla za Tužilaštvo BiH, te da treba pitati tužitelja zbog čega nisu podnesene tužbe protiv desetaka osoba zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH.

I Simić je rekao da u svakoj zemlji institucije treba da rade svoj posao, međutim…

“Ovdje je ključno pitanje u kojoj vladavina prava nije zaživjela. Dok ne uspostavimo sistem u kojem se zakoni primijenjuju jednako na sve – imat ćemo ove situacije gdje se nekome sviđa ili ne sviđa odluka Ustavnog suda”, poručio je.

Ustavni sud BiH je ograničen velikim brojem predmeta jer igra i ulogu Vrhovnog suda, a primijete se nacionalne podijeljenosti, kazao je Krstan Simić između ostalog.

Podsjećamo, Milorad Dodik u zahtjevu, koji je podnio 7. novembra prošle godine, navodi “da je Parlamentarna skupština BiH 2004. godine usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH…, ali da on nije potvrđen od Predsjedništva BiH, odnosno da prilikom njegovog donošenja nije ispoštovana Ustavom propisana procedura“.

“Odredbe koje se nalaze u neustavnom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH odnose se na određivanje lokacija na kojima se ističe zastava BiH, kao i na novčane kazne zbog njenog neisticanja”, navodi se u saopćenju iz Dodikovog kabineta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad