Odgođen početak suđenja članovima grupe "Pravda za Davida"

Vijesti 07. feb 202010:36 > 10:38
Anadolija (AA)

Početak suđenja protiv 13 osoba u Osnovnom sudu u Banjaluci zbog narušavanja javnog reda i mira vikom i galamom 30. decembra 2018. godine danas je odgođen.

U pitanju su uglavnom članovi grupe “Pravda za Davida”, a među optuženim je i Draško Stanivuković, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS.

Sporne večeri u Banjaluci je održan skup grupe “Pravda za Davida” na Trgu Krajine, nakon kojeg su okupljeni građani otišli na lokaciju ispred zgrade Muzeja savremene umjetnosti RS gdje je trebao biti održan novogodišnji koncert Harisa Džinovića 30. decembra 2018. godine.

Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)

Stela Milanović, jedna od optuženih, rekla je da je u pitanju maltretiranje građana.

“Terete nas da smo prekinuli koncert Harisa Džinovića, što nije istina, on je dao izjavu da ne bi ni nastupao pod takvim uslovima”, kazala je ona.

Prema njenim riječima, članovi grupe jesu bili na lokaciji na kojoj je trebalo da bude održan koncert, ali su samo mirno stajali i govorili “Pravda za Davida”.

Dragan Tolimir, advokat petoro optuženih, rekao je da je u pitanju isti slučaj kao i u prethodnim pretresima, da policija nije dostavila dokaze i nije se potrudila ni da pribavi adrese.

“Danas kažu da traže podatke samo o okrivljenim unutar BiH, dostavio sam podatke da se dva lica nalaze izvan BiH, mogli smo da vidimo da se Davor Dragičević nalazi u Austriji. Oni su dužni da pribave te podatke da bi sud mogao zakonito da vodi postupak”, rekao je Tolimir.

On je dodao da postoji nebrojeno veliki broj raznih propusta od zahtjeva i drugih radnji koje policija mora preduzeti da bi se obezbjedilo zakonito suđenje.

“Za sada to nismo isticali, čekamo da dođe red na to”, kazao je Tolimir.

Draško Stanivuković rekao je da se nastavlja progon neistomišljenika.

“Znate da su tri omladinca tužena za oko 180.000 KM”, kazao je Stanivuković.

Grad Banjaluka ranije je tužio organizatore protesta 30. decembra 2018.godine, zbog kojih su otkazani planirani novogišnji koncerti. Tuženi su Pavle Knežević, Bojana Gajanović i Anja Grubačić, a Grad traži odštetu od 178.000 KM.

David Dragičević (21) je nestao 18. marta 2018. godine u Banjaluci, a njegovo tijelo je pronađeno šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas. Prema optužnici koju je banjalučko Okružno javno tužilaštvo podiglo protiv nepoznatih izvršilaca, mladić je ili bježao od počinilaca pa pao u Crkvenu ili gurnut u nabujalu rijeku iste noći kada je i nestao.

Od 26. marta 2018. godine roditelji mladića i grupa “Pravda za Davida” na Trgu Krajine u Banjaluci organizovali su okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu.

Okupljanja građana zabranjena su od 25. decembra 2018. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad