Šesta godišnjica protesta u Tuzli: Vlast se plaši nove Husinske bune

Vijesti 07. feb 202011:15 > 11:24
N1

Nezadovoljstvo građana je veće nego prije šest godina, no nezadovoljstvo iskazuju na društvenim mrežama, poručio je ovo sa godišnjice obilježavanje februarskih protesta u Tuzli predsjednik Sindikata solidarnosti Sakib Kobić. Kobić je još dodao da je vlast spremna na tu mogućnost, zbog čega su policijske agencije opremili prema evropskim standardima.

“Smrt Fašizmu, sloboda narodu”, počeo je predsjednik Sindikata solidarnosti Sakib Kobić svoje obraćenje okupljenim na obilježavanju šeste godišnjice protesta koji su počeli u Tuzli.

Prošlo je šest godina kada se u našoj modernoj istoriji digla kuka i motika protiv u korupciji ogrezle vlasti”, kazao je Kobić, te dodao da su se tada političari tresli pred nezadovoljnom masom, no sve je-potcrtava bilo kratkog daha, jer su pojavili plenumi kako bi se otupila oštrica protesta, i njima se daljinski upravljalo.

“Protest su sa ulice prebacili sa ulice u pozorište, kasnije u BKC, pojavili su se članovi akademske zajednice, gdje su sada ti profesori?”, pita Kobić.

Kobić je pitao okupljene gdje je duh revolucije, zašto su se predali? U obraćanju je kazao da svi čekaju da iz Tuzle krene nova oluja, novi bunt, novi, kaže Kobić. 

“Po evropskim standardima su opremili policijske agencije kako bi onemogućili pokretanje nove Husinske bune”, rekao je Kobić okupljenim, te poručio da je situacija u FBiH danas gora nego prije šest godina.

“Uvedu nam akcize na gorivo-šutimo, donesu nam diskriminatorski Zakon o PIO – šutimo, o Zakon borcima – šutimo. Ljudi bijes iskaljuju na društvenim mrežama, umjesto na ulicama”, kaže Kobić.

Predsjednik Sindikata solidarnosti kaže da oni koji su branili BiH roveći po kontejnerima prehranjuju svoje porodice. Nije to kaže ovaj govornik samo sramota vlasti, to je sramota svih koji ćute.

Na koncu Kobić se osvrnuo na odnos pravosuđa prema brojnim slučajevima korupcije i kriminala u tuzlanskim preduzećima. Nabrojao je niz slučajeva u kojima su radnici oštećeni, a da institucije sistema to nisu spriječile.

Na obilježavanju šeste godišnjice protesta u Tuzli okupilo se nekoliko desetina nezadovoljnih građana. Ovom prilikom prisjetili su se februara 2014. godine kada su se radnici u Tuzli pobunili zbog lošeg statusa. Dan kasnije protesti su se proširili na druge bh. gradove, a na ulice su izašle hiljade ljudi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad