Počeli obespravljeni radnici, okončali huligani

Vijesti 07. feb 202017:47 > 19:09
N1

Tačno prije šest godina u Tuzli su počele masovne demonstracije koje su se kasnije proširile i u druge gradove Bosne i Hercegovine. Počeli su ih obespravljeni radnici, a okončali huligani koji su zapalili sjedište Vlade Tuzlanskog kantona, a potom i zgradu Općine Tuzla. Danas, malo ko da se sjeti tog jedinog poslijeratnog pokušaja narodnog bunta i ustanka protiv stanja u državi, a posebno to ne zanima mlade kojih danas uopće nije bilo na obilježavanju godišnjice ispred zgrade Soda so u Tuzli.

Masovni protesti, demonstracije, kamenovanje policije, devastiranje sjedišta kantonalne vlade, paljevine, formiranje plenuma, ekspertna vlada. Sve je to trebalo donijeti bolje dane, ali nije.

“Stanje je puno gore nego 2014. Nažalost, građani su anemični, građani su zapali u letargiju. Bijes iskaljuju na društvenim mrežama umjesto da tu silu i energiju prospu na ulici i da tamo traže svoja prava”, smatra Sakib Kopić, Sindikat solidarnosti i učesnik protesta 2014.

“Nema pomaka. Vidi se u svemu. Za ovih šest godina, s našeg kantona, sigurno je otišlo 20, 30 hiljada ljudi koji ovdje ne žele više živjeti. To je najporaznije što će poslodavci doći u poziciju da neće imati radne snage”, kaže Dževad Mehmedović, učesnik protesta 2014.

Danas poneki bivši radnik, građanin, penzioner ali i kritika za političare, za pasivne građana, za mlade da ne ostaju.

Izbori više nisu šansa za promjene već samo revolucija, poruke su sa govornice.

“Molim vas da mi budemo jednistveni da se uključujemo u ove sve sfere, da se organizujemo i napravimo sastanak zajednički da se ne dijelimo više među sobom. Da napravimo jednu revoluciju, ne za godinu, možda za pet, ali da bude kakva treba”, navodi Fadil Duranović.

“Država je u vašim rukama, važi životi su u vašim rukama. Niko vam to ne može oduzeti. Oni imaju moć samo dok im vi ne kažete: Dosta”, dodaje Lejla Klimentić.

A to “dosta” nema efekta govoriti samo preko društvenih mreža i tu voditi revolucije ili pak spakovati kofere i otići što dalje.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad