Demografi za N1: Plan B za mlade je da ostanu

Vijesti 12. feb 202018:04 > 20:25
N1

U Bosni i Hercegovini se rađa trostruko manje djece nego sedamdesetih godina prošlog vijeka, a dvostruko više umire - poručio je u Pressingu na N1 Aleksandar Čavić, demograf iz Banjaluke.

Populaciona politika u BiH ne postoji, a podaci o broju rođenih su poražavajući – istakao je.

“Za nivo Republike Srpske, u godini popisa stanovništva, 2013. godine, stopa fertiliteta koja je potrebna da broj stanovnika ostane isti je 2,1. Mi smo u RS imali stopu na nivou 1,29. Imamo 40 posto manje obnavljanja nego što je potrebno da ostanemo na istom broju stanovnika. Kada bi zadržali svo stanovništvo, sa ovakvim reproduktivnim ponašanjem i rezultatima, mi ne bismo imali puno bolju perspektivu”, poručio je Čavić.

Podaci koji su aktuelni za nivo RS – slični su za BiH, poručio je Amer Osmić, demograf. Postoji problem sa prirodnim priraštajem, odlaskom i sa unutrašnjim migracijama, ali i sa migracijama na nivou selo – grad.

“Sve više mladih, ukoliko nema mogućnost da ode van granica BIH, svoj centar življenja ne vidi na selu, nego u većim gradovima. Sarajevo, Banjaluka, Tuzla i Mostar – tu se centrira stanovništvo koje ima tendenciju odlaska iz sela”, rekao je Osmić.

Prema njegovom mišljenju, potrebno je gledati kako rade države sa sličnim problemima.

“Nužno je da se objedini pristup prema problematici. Formiranjem ministarstva na državnom nivou, da imamo jedan pristup prema svakoj osobi bez obzira gdje ona živi. Ovo je posljednji alarm vlastima da se zapitaju ko će ovdje živjeti za 20, 30 godina. Njih kao da ne zanima”, rekao je.

Osmić je dodao kako je trend odlazaka iz BiH počeo 2013. godine liberalizacijom radnog prostora Evropske unije.

Rukovodstvo BiH nije bilo u mogućnosti da se takmiči sa uslovima koje EU nudi radnicima.

“Mladim ljudima više ne vrijedi ona famozna ‘samo neka ne puca’. Sada morate ponuditi jasne uslove da da će ta osoba napredovati za pet do 10 godina”, rekao je Osmić.

Aleksandar Čavić je rekao da BiH nije čak ni zabilježila gdje to njeno stanovništvo odlazi.

“Nije problematično što odlazi, nego što nema namjeru da se vrati. Moramo da znamo ko su oni, gdje su, koliko ih je. Tu se pokazuju licemjerni stavovi naših vlastodržaca kako će stvarati uslove koji neće dovoditi do odlaska, a nisu u stanju da prate ljude koji odlaze”, izjavio je.

“Plan B za mlade da ostanu, plan A je da odu. To se stvara u regionu”, rekao je Čavić.

Osmić je poručio da nije moguće da u Republici Srpskoj postoji jedna mjera, na nivou kantona u FBiH druge mjere, nego fokus treba da bude saradnja svih nivoa kako bi se odlazak spriječio.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad