Rasprava u studiju N1: ''Sarajevo na rubu samouništenja''

Vijesti 13. feb 202008:19 > 08:39
N1

Asocijacija arhitekata u Sarajevu je ogorčena zbog izgradnje u glavnom bh. gradu te poručuju: Sarajevo je na pragu novog (samo)uništenja: Vi ne gradite, već nas zazidavate u okove svoje ambicije i neznanja. O utjecaju izgradnje na zagađenje za N1 govorili su arhitekte Hasan Ćemalović i Amir Vuk Zec i Anes Podić iz Udruženja Eko akcija.

Ćemalović poručuje kako je od informacija koje su se pojavile u posljednje vrijeme u vezi sa izgradnjom nebodera, da mu je “mozak zablokirao”.

“Imam pravo da pretpostavljam jer imam godina, a to je da su uskoro lokalni izbori. Sva arhitektura i urbanizam su predati načelnicima opština, oni direktno vladaju prostorom i odlučuju i puštaju stvari koje su njima interesantne, a ne puštaju ono što treba da rade“, rekao je Ćemalović.

Imaju one kojima se dodvoraju i kojima dobivaju glasove, nema kraja tu. Možda su svjesni da više neće imati vlast pa se sada dešava ta aktivnost, ali vjerujem da će se građani sad probuditi. Podijelili su po opštinama planiranje – to nema nigdje. Znate koliki je Istanbul, ima mnogo opština, ali grad se bavi planiranjem i daje odobrenje za gradnju“, dodao je.

Na pitanje konsultuje li se struka kad su ovakve stvari u pitanju, Vuk Zec kaže: “Pita se uvijek Društvo arhitekata, ali ovaj grad je sukob raznih interesa. Grad mora zadovoljavati i potrebe budućih generacija. Treba se otvoriti proces razgovora o gradu”.

Rekao je i kako postoji neka vrsta plana kako će izgledati Marijin Dvor, ali da se stalno rediguje.

Tačno je da smo grad podijelili na opštine i oni su izvršioci te vlasti, ali nismo mi, nego je i EU donijela da je lokalna samouprava vrhovni izvršilac vlasti. Unutar lokalne samouprave se vrše finalna brušenja. Mi bismo se trebali vratiti u širi okvir razmišljanja o gradu“, istakao je Vuk Zec.

No, gostujući u emisiji Novi dan, Ćemalović je rekao kako se ne slaže s arhitektom Vukom Zecom, te da plana nema. “Mi, grad, kanton ili opštine donose regalucione planove i vrše se rasprave u mjesnim zajednicama i taj se plan usvoji, ali nakon toga, onda imate pojavljivanje interesa i onda se radi korekcija plana. Mi nemamo plana jer su sve korekcije plana“, rekao je Ćemalović.

Vuk Zec je naveo kako se ne može napraviti savršen plan.

Grad je živa materija koju stalno treba propitivati i raditi. Mijenja se totalno struktura. Najbolji odnos prema gradu je da se ugledamo na Beč i Smart city. Budućnost je da ne bude auta. Što ne bismo pričali o tome, da ukinemo auta, da pravimo kuće bez garaža, da naplaćujemo parkiranje i da počnemo konačno hodati po gradu. Jutros na Bjelavama sunce sija, a ovdje (Pofalićima) magla. Nije maglu izmislila ni ova ni prošla vlada“, kazao je.

U program N1 se javio i Podić te govorio o tome da li neplanska gradnja, odnosno visoke zgrade, utiču na kvalitet zraka, konkretno u Sarajevu.

Visoke zgrade su itekako problem. Urađen je niz naučnih istraživanja u vezi sa tom temom i tu nema dileme – utječu na kvalitet zraka i to je u Sarajevu 80-ih godina i prepoznato. Sarajevo i dalje ima važeći urbanistički plan gdje stoji da je uslov da nema više visoke gradnje. Mi ovdje nemamo loše planiranje, neznanje, imamo otvoreno kršenje zakona. Primjer na Marijin Dvoru je gdje je Skupština Kantona usvojila da se dunum i po proda nekakvom ratnom tajkunu. Tu je jedini interes – interes graditelja. U Sarajevu je svaki četvrti stan bio prazan, u centru svaki treći. Za koga se ovo gradi? Zbog bogatih koji imaju stotine hiljada da kupe stanove dobijamo nove monstrume od zgrada koje će dovesti do toga da će Sarajevo ostati sa nizom problema. Rješenje za ovakve zgrade može jedino biti kao slučaj iz Indije, kada je cijela zgrada srušena jer je Vrhovni sud Indije izdao nalog za to. Ovo treba bogatim i političkim elitama, Sarajevu ne treba. Na javnim raspravama građani na to ne mogu uticati“, komentarisao je Podić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad