Selim Bešlagić o novoj krizi u BiH: Trgovina stranaka pred izbore

Vijesti 14. feb 202016:41 > 16:45
N1

Poslanik Naše stranke u Skupštini Tuzlanskog kantona Selim Bešlagić za N1 je govorio o sjednici ove skupštine, novoj krizi u Bosni i Hercegovini, migrantskoj krizi u Tuzli i drugim aktuelnim temama.

“Mi kad smo razgovarali o toj krizi polazili smo od toga da neće ona do nas doći. I mi smo bili izbjeglice, međutim, ovdje se ne radi o klasičnim, ja bih rekao migrantima, izbjeglicama kao u ratu u BiH što su bili, koji su bili protjerani. Kada se uzme struktura migranata rekao bih da iz ratnih dejstava ima 25 posto, a ostalo se radi o ekonomskim migracijama”, kazao je Bešlagić analizirajući trenutnu migrantsku krizu u Tuzli.

“Ne postoji empatija vlasti po tom pitanju, ljudi su u pravu jer mi ne bi željeli te migrante, ali oni su došli, oni su tu na stanici. Ko je odgovoran za to? Pa možemo reći da je država, ona mora napraviti strategiju. Smatram da bi krizu trebalo prevazići na način da se nađe privremeni smještaj gdje će oni biti naveče. Trebalo bi se naći više empatije i od strane grada i opštine i samog kantona”, dodao je on.

Trenutnu krizu na državnom nivou uzrokovanu odlukom Ustavnog suda BiH i kasnijim potezima političara iz RS Bešlagić je ocijenio “ličnom trgovinom”:

“Ovo je trgovina stranaka koje pred izbore uvijek proizvode ovakve krize. Imate jednu kontradiktornost u kojoj se optužuju stranke iz Federacije da rade protiv Dejtonskog sporazuma, a ovi ga kao primjenjuju. Tvrdim da ni jedni, ni drugi ga ne poštuju nego koriste za proizvodnju kriza.”

Kazao je kako SDA nije izuzeta iz ove krize jer je i ona ta koja koalira sa SNSD-om i HDZ-om, te da je rješenje da akteri koalicionog “kola” sjednu za sto i razgovaraju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad