"Ne očekujte da će Milanović lomiti zube na unutrašnjim problemima u BiH"

Vijesti 18. feb 202018:56 > 19:12
REUTERS/Antonio Bronic

Hoće li biti drugačije u odnosu Hrvatske prema Bosni i Hercegovini nakon inauguracije novoizabranog hrvatskog predsjednika, Zoran Milanović u svom govoru nije precizirao. Nešto jasniji bio je u vrijeme izborne kampanje. Procjene su da će podržavati evroatlanske integracije Bosne i Hercegovine.

Nerješena pitanja, namjere, želje, realnost, obaveze – sve će uskoro biti na testu u odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Zoran Milanović tek kratko se osvrnuo na spoljnopolitičke ciljeve svog predsjedavanja Hrvatskom s fokusom na izgradnju saradnje i prosperiteta.

“Nema dvojbe da takvih točaka ima neusporedivo više od onih koje nas udaljavaju i od susjeda, i od svijeta – čak i kada su posrijedi države sa kojima imamo najviše nerješenih pitanja”, kazao je Milanović.

Znači li to da će se na radnom stolu država naći rješavanje pitanja granice, imovine, migranata, ali i podrška i pomoć Hrvatske posebno tokom njenog predsjedavanja Evropskom unijom?

“Čitam danas u štampi da Milanović namjerava da se okrene ‘sjevernije’. Bez obzira na takve najave hrvatske vanjske politike – njoj je Zapadni Balkan neizbježna sudbina. Što Hrvatska bude prije i više radila na tome da Zapadni Balkan postane dio Evropske unije biće – bolje i nama i njima”, zaključio je Elvir Bucalo, novinar.

“Evropski, odnosno evroatlanski put s njegove strane nikada neće dolaziti u pitanje. Koliko god to bude u njegovoj moći, siguran sam da će nastupati maksimalno progresivno i susretljivo. Međutim, da će on razbijati i lomiti zube na nekim našim unutarnjim problemima – to u ovom slučaju možemo potpuno zaboraviti”, dodao je Dražen Barbarić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru.

Nešto konkretniji u osvrtu na bosanskohercegovačku političku scenu, Milanović je bio nedavno tokom jedne od predsjedničkih debata.

“Potpuno svjestan legitimiteta i manjka legitimiteta gospodina Komšića; tu je Milorad Dodik, tu je Republika Srpska koja je takva kakva jeste, ona je činjenica – uz sve moje rezerve koje prema tome postoje; tu su, naravno, i Bošnjaci kao brojčano najveći politički korpus u BiH; tu su i Hrvati, Hrvat sam, hrvatski predsjednik i moraću o tome jako brinuti. To su sve stvari o kojima treba voditi računa, to je jako delikatna situacija i rješenja preko noći nema i neće biti”, govorio je ranije Milanović.

No, preko noći, mnogi u Bosni i Hercegovini, čini se, neće zaboraviti ranije izjave novog predsjednika Hrvatske koje su ocjenjene neutemeljenim i neprijateljskim. Jednu – o tome da su džihadisti u BiH realnost i da je to “zemlja u kojoj je puno muslimana”. Drugu – da Bosna i Hercegovina nije država.

“Zoran Milanović je rekao za ovu državu da je ‘big shit’. Ne treba se zavaravati, on je, pogotovo u svojoj ranijoj fazi karijere, bio vrlo impulzivan političar. Da mu nije bilo Radimira Čačića kao prvog potpredsjednika pitanje je koliko bi, uopšte, kao premijer mogao funkcionirati s medijima”, istakao je Barbarić.

No, saradnja, prosperitet i ekonomija često su bili u sjeni političkih rasprava i međusobnih optuživanja. Hrvatska je Bosni i Hercegovini po obimu spoljnotrgovinske razmjene i dalje najznačajniji partner iz Evropske unije. U 2019. godini iznosio je – gotovo 5 milijardi maraka, od čega miljardu i po izvoza u Hrvatsku. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad