SNSD u "pohodu" na Istočno Sarajevo, Prijedor i Bijeljinu

Vijesti 20. feb 202017:16 > 19:11
N1

Iza raskola unutar manjih vladajućih stranaka u Republici Srpskoj, ne stoji SNSD, ponovljeno je mnogo puta. Iza kulisa unutarstranačkih previranja u partnerskim organizacijama, SNSD se pozicionira sa jasnom namjerom pred lokalne izbore da osvoji preostale gradove, koji su smatrani bastionima SDS-a, PDP-a i DNS-a.

Podijelili su se socijalisti. DNS dijeljen i uzdrman u više navrata. Posljednji težak udarac stranci koja deceniju vlada u Prijedoru ostavka je visokopozicioniranog člana Milana Radovića. Na sve funkcije, bez mnogo objašenjenja.

Ne bavimo se drugima, poručuju iz SNSD-a. Stranka je jasna u namjeri da osvoji dosada neosvojivo-uključujući i Prijedor.

“Nismo se još dogovorili ko će biti kandidat. Definitivno će to biti mlad čovjek , to će biti prava podrška mladim ljudima, a ne licemjerstvo, kao podržavate mlade, a kandidujete ljude +60, da ne kažem +70 godina”, kazao je Saša Bursać, SNSD Prijedor.

Sedamdest tri godine ima bivši lider DNS-a Marko Pavić, kojem za vikend, nije bilo dozvoljeno da prisustvuje Glavnom odboru stranke koju je osnovao. Pavić je, prema nepotvrđenim informacijama jedan od mogućih kandidata za gradonačelnika grada na Sani. DNS ne želi prepustiti svoj bastion velikom koalicionom bratu SNSD-u.

I SDS bi da zadrži svoju neosvojivu tvrđavu – Bijeljinu. Ali, stranka Milorada Dodika ima pobjedničke planove i u Semberiji. Načina je više.

“Mi imamo našeg kandidata, nećemo podržati SDS-ovog kandidata, razgovaraćemo sa Mićom i njegovom grupom. Tražićemo opcije za saradnju. Postoji nekoliko opcija, jedna je da ta njihova grupa podrži našeg kandidata, druga možda opcija je da da mi podržimo Miću kao kandidata, koji nije kandidat ispred SDS-a, već ispred nekog Pokreta za Bijeljinu, ili tako nešto slično”, kazao je Nedjeljko Ćorić, SNSD Bijeljina.

Dok lokalni SNSD najavljuje razgovore za sljedeću sedmicu, Mićo Mićić bez komentara.

Ranije je SDS saopštio da će se koalicijama tek razgovarati, na najvišem nivou. Ali, da nema pregovora, kako Mirko Šarović kaže “sa rušiteljima SDS-a”.

Trenutno su pozicije jasne. SNSD ima vlast u 5 od 8 gradova u RS. Gradonačelničke fotelje izmicale su im svih ovih godina u Istočnom Sarajevu, Prijedoru, Bijeljini.

U Doboju su ostali na vlasti isti ljudi, samo su umjesto plavog SDS-ovog, obukli crveni SNSD-ov dres.

Analitičari, ovoj pojavi ne vide kraj.

“Politika je zapravo educirana na kalkulacijama. Tu se gospodin Dodik naestrlano snalazi i naravno da tamo dokle god dopire njegova ucjena, on to drži pod kontrolom na različite načine, bilo kupovinom svojih partnera kaolicionih”, kazao je Miodrag Živanović, politički analitičar.

Zanimljiva situacija biće i u Banjaluci, gdje se najavljuju kandidature Igora Radojičića, ali i Draška Stanivukovića. Mnogi mediji kao moguće kandidate navode i Jelenu Trivić, ili Milana Radovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad