Karup Druško: Ni Srbija ne bi priznala samostalnu Republiku Srpsku

Vijesti 24. feb 202009:47 > 09:58
N1

Ukoliko bi se Republika Srpska otcjepila, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ne bi imao podršku međunarodnih sila, kaže za N1, novinarka Dženana Karup Druško. Druško pojašnjava da bi za takav potez, Dodik, teško dobio i podršku Srbije, koja se, kako kaže, ni u ratu devedestih nije mogla otvoreno miješati u rat u BiH.

“Mislim da je ovo direktna poslijedica programa reformi koji je poslat u Brisel, kojeg je potpisao Milorad Dodik. Mislim da je ovo način da se blokiraju reforme koje je Milorad Dodik potpisao, a koje znače nastavak saradnje sa NATO-om”, kaže novinarka Dženana Karup Druško.

Sagovornica Novog Dana poručuje da član Predsjedništva BiH, ne samo da je proizveo krizu, nego je najavio referendum, otcjepljenje nastavio sa retorikom koja je, kako kaže Karup Druško, karakteristika ne samo da Dodika, već za rigidne struje koje ruše BiH.

“Poruke jesu oštre, zabrinjavajuće. Prošli rat nije bio daleko, mi se sjećamo i znamo kako to izgleda. Ne znam koga želi da uplaši, ja lično se ne bojim MIlorada Dodika”, kaže sagovornica N1, te dodaje da ne zna nikoga ko bi rekao “plašimo se Dodikovih poruka”.

“Da bi se otcjepila RS mora imati teritoriju. Mi imamo odluku Ustavnog suda oko poljoprivrednog zemljišta. Da bi preuzeo to zemljište mora ići u sukob sa institucijama BiH. Šta sa privatnom imovinom Bošnjaka? Šta je sa Podrinjem. Moja pradjedovina je u Republici Srpskoj”, pita sagovornica N1.

No Karup Druško postavlja i pitanje čime to Milorad Dodik želi ratovati? Svi su kaže, komandanti, zajedno sa prvim predsjednikom Republike Srpske u zatvoru, dok su komandanti Armije Republike Bosne i Hercegovine, uprkos progonjenju Tužilaštva BiH na slobodi.

“Sve da se otcjepi Milorad Dodik, ko bi priznao tu tvorevinu? Vučić je u problemu zbog Kosova. Milošević, koji je bio mnogo jači od Vučića, devedesetih nije mogao reći da se miješa u rat ovdje”, rekla je Karup Druško.

Ova novinarka još dodaje da je Dodik “petokolonaš”, koji radi protiv BiH. Da se to ogleda u njegovim odlascima u Beograd i Moskvu, i činjenicu da priča protiv BiH.

“Zadnja dva dana vidimo reteriranje i Milorada Dodika, i njegovih ključnih saradnika”, kaže Druško, i navodi primjer Nikole Špirića, i samog Dodika poslednjih dana.

“Milorad Dodik je piun, da je ozbiljan političar on bi imao jasnu viziju u koju vodi držvu, pa i RS, koja je entitet”, kaže Druško, te dodaje da Dodik ne bi mogao da radi to što radi bez podrške Vučića i Rusije.

Za Novi dan Dženana Karup Druško pojašnjava da Dodik ne bi mogao da se ponaša ovako bez podrške Rusije koja strateški djeluje na području Republike Srpske.

“Dodik je stalno pravio krize bez ikakvih poslijedica. U ovom trenutka ne samo da su reagovale zapadne zemlje. U cijelom regionu javlja se glasan protest protiv politike Beograda”, rekla je sagovornica N1.

Karup Druško dodaje da je očekivala mješanje Hrvatske. Kaže da je Srbija remetilački faktor, dodaje da Srbija ima problem sa Kosovom.

Komentarišući optužbe člana Predsjedništva Milorada Dodika da njegov kolega Željko Komšić krije pisma iz Brisela, kratko kaže: “Mogu samo parafrazirati gospodina Komšića. NIsam ja kriv što se niko neće sastati sa Miloradom Dodikom. Dodik je u izolaciji. Pod strašnim je pritiscima. Želim da javnosti bude jasno da prijeti više nego što ima realno moći da bilo šta uradi”.

Na koncu, ako su građani ugroženi u Republici Srpskoj, poručuje sagovornica N1, da su ugroženi od politike Milorada Dodika. Druško potcrtava da se to ogleda u dizanju policije na građane ovog entiteta, te uticaj na rad nevladinih organizacija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad