'Abraham grupacija' ne odustaje od Aluminija

N1

Da će ponuda izraelsko-kineskog konzorcija 'Abraham grupacije' za unajmljivanje dijela pogona ovog preduzeća biti odbijena od strane Skupštine dioničara Aluminija, bilo je jasno već u četvrtak, kad je Vlada Federacije na sjednici u Mostaru odbila prihvatiti novu ponudu, zbog, kako je rečeno, niza nejasnoća, tehničkih grešaka i spornih dijelova ugovora. Ipak Abraham grupacija ne odustaje od nekadašnjeg bh. giganta. Odgovorili su Vladi i najavili svoj dolazak u Mostar.

Nakon što je odbijena prva ponuda izraelsko-kineskog konzorcija jer su tražili subvencije za električnu energiju i druge pogodnosti od države, početkom ove godine Vlada je dobila novi prijedlog o zakupu, u kojem je kako tvrdi ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić navedeno šest uslova koje Vlada FBiH treba ispoštovati.

“Pod broj jedan, da Aluminij ima besplatnu električnu energiju najmanje pet godina. Neću čitati dalje nijedan uslov, jer ovo je dovoljno da se stane i zapita, da li neko to može učiniti”, kazao je Džindić.

Iz Vlade poručuju kako ne mogu subvencionirati proizvodnju električne energije, davati koncesije za izgradnju vjetroelektrane, odobriti porezne olakšice za zaposlenike, dati poticaje za zapošljavanje te ih osloboditi carinskih obaveza. Ponudu za najam dijela pogona nekadašnjeg giganta u iznosu od 30 hiljada maraka, nakon Vlade, odbila je i Skupština dioničara Aluminija.

“Mislimo da ugovor ima mnogo nejasnoća, da u prvom redu Vlada gleda da zaštiti radnike, da zaštiti imovinu. To ovim ugovorom nije definirano i sasvim je normalno da je on odbijen”, pojasnio je Stipo Buljan, opunomoćenik Vlade FBiH

Članovi hrvatske vlade koja inače ima 12 posto udjela u vlasništvu Aluminija i dio malih dioničara glasali su za prihvatanje prijedloga. Ipak, protiv je bilo 78 posto članova.

“Šta mi imamo za te sitne novce, pa kolika je nama dnevna kamata, po 12 posto kamate dnevno kad bi plaćali, pa džaba bi radili”, kategoričan je Dial Ivan Šakota, predstavnik Udruženja dioničara Aluminija.

“To je toliko ponižavajuće za jednu kuću kao što je Aluminij da se prodaje i daje u najam za te sitne i mizerne pare gdje možete svaki malo jači kafić u Mostaru iznajmiti za toliko novca. To je sramota”, poručio je Zlatko Topić, predstavnik Udruženja dioničara Aluminija.

Nakon ovakve odluke pravni tim Abraham grupacije najavio je svoj dolazak u Mostar:

“Dana 28. februara menadžment i pravni tim Abraham grupacije doći će u Mostar radi razgovora o Vladinim primjedbama u vezi sa predloženim ugovorom o lizingu, a predsjednik Abraham grupe 1. marta održat će sastanak s radnicima da bi odgovorio na sva njihova pitanja, a posebno u vezi s ugovorom o lizingu. Spremni smo odmah početi provođenje strateškog plana prema predloženom sporazumu.”

Početkom februara posljednji radnici koji su napustili Aluminij pozvali su Vladu da prihvati ponudu izraelsko-kineske grupacije za koju su uvjereni da može ponovno pokrenuti proizvodnju. No sada se čeka korekcija ugovora i neki novi model saradnje za koji je dat rok od 30 dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad