Društvo novinara BiH reagovalo na istupe Milorada Dodika prema medijima

Vijesti 27. feb 202010:32 > 10:36
N1

Društva novinara Bosne i Hercegovine reagovalo je na istupe prema medijima i novinarima člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Iz Društva novinara BiH navode kako je javno optuživanje medija ili pojedinih novinara kao „neprijatelja“ postao, na žalost, još jedan učestali vid pritiska na medije u BiH.

“Tako je sinoć u obraćanju Narodnoj skupštini RS, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na taj način okvalificirao portal Klix.ba, rekavši da se radi o ‘neprijateljskom mediju za RS’. Podsjećamo, Dodik je svojevremeno na gotovo identičan način prozivao novinare BNTV, a nedavno ponovo, na konferenciji za medije, nazvao izdajnicima BNTV i novinara Vladimira Kovačevića, kolegu koji je preživio pokušaj ubistva zbog svog izvještavanja sa skupa ‘Pravda za Davida'”, ističu iz Društva novinara BiH.

Žele ponovo upozoriti da ovakav vid, kako naglašavaju, neprimjerenog kvalificiranja medija indirektno može imati za posljedicu i ugrožavanje njihove sigurnosti, posebno u atmosferi uzavrele političke situacije.

“Nosioci političke moći moraju biti svjesni težine izgovorenih riječi prema medijima, a Društvo novinara BiH će o ovom, kao i svim sličnim slučajevima, izvijestiti ne samo domaću javnost, nego i relevantne međunarodne organizacije”, istakli su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad