"Spriječiti da naša djeca odlaze od svoje kuće i to s kartom u jednom smijeru"

Vijesti 28. feb 202007:12 > 07:18
N1

Slavo Kukić, profesor Sveučilišta u Mostaru, govorio je o značaju 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

“Bilo bi bolje da energiju 28 godina nakon proglašenja nezavisnosti koncentriramo, usmjerimo na druga pitanja, pitanja razvoja, pitanja privlačenja stranog kapitala, otvaranja radnih mjesta, životnog standarda, demografske obnove… Nažalost, 28 godina nakon nezavisnosti, moramo se susretati sa istim problemima, sa problemima ataka na državu, problemima njezinog negiranja, obnovljenim pokušajima reinkarnacije nekih ideja s početka ‘90-tih, pri čemu prije svega mislim na ideje velike Srbije”, kazao je Kukić.

Kako je naveo, “to je naša stvarnost i snjom se moramo boriti”.

“Ja se iskreno nadam da će ovo vrijeme i ovakvi trendovi brzo završiti i da ćemo se konačno početi baviti pametnijim poslovima kojima ćemo spriječiti da naša djeca odlaze od svoje kuće i to s kartom u jednom smijeru”.

Kako je navo, obilježavanje 1. marta kao Dana nezavisnosti ne smije biti sporno.

“Svakog 1. marta treba podsjećati da je on volja bh. građana jer je na referendum izašlo dvije trećine bh. građana pri čemu je gotovo sto posto onih koji su izašli se izjasnilo za nezavisnu, suverenu i samostalnu BiH. Utoliko, u simboličnom smislu, 1. mart je datum koji doista treba njegovati i zadržavati u istorijskom sjećanju”, kazao je Kukić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad