Neobična proslava Dana nezavisnosti sa mirisom i ukusom graha U Gračanici

Vijesti 01. mar 202018:39 > 18:42
N1

Na neobičan način u Gračanici se obilježio Dan nezavisnosti. Gračanlije su organizovale sedmu po redu Grahijadu i okupile nekoliko stotina ljudi. Više od 30 ekipa takmičilo se za najbolje jelo i simbolične nagrade. Ipak, poenta okupljanja je njegovanje dobrih međuljudskih odnosa i širenje prijateljstva, poručili su učesnici.

Standarda i pravila nema. Jelo se kuha u loncima, kotlićima, dagaricama. Svako kuha onako kako misli da je najbolje i dodaje sastojke po želji ali svi prvo stavljaju grah, meso i povrće.

“Mi ćemo u naš grah ubaciti meso. Mi koji pače pripremo kod kuće, ubacimo pače, ubacimo začine, ove, one. Svaka ekipa ima svoj začin i čuva ga za sebe”, kazao je Fadil Šišić, učesnik.

“Začini se tek stavljaju na kraju. Znači, kad grah bude kuhan, ide mješavina suhog mesa sa pire paradajzom, bijeli luk. To se na sitno isjecka i stavi na kraju. I još pet minuta da provre i grah je gotov”, rekao je Muris Ustavdić.

Poseban ukus grah ima ako se kuha u zemljanom posuđu gdje ne može zagorjeti, tvrde učesnici.

“Moram reći da je poseban grah, ukus, način izrade sam. Što se tiče posuđa, to su radili moji pradjedovi, djedovi, pa sam i ja nastavio tradiciju. Inače, ova grahijada je nastala na moju ideju”, pojasnio je Denis Huskić.

Atrakcija je bila i neobična velika dagara stara oko 50 godina u kojoj su se nekada pekla janjad u rerni.

“Za dagaru smo pripremili tri vrste junećeg mesa, rebra, tančad i prsa. To smo sve na luku propržili, dodali krompir i mrkvu. Na kraju ide đuveč”, kazao je Dževad Grbić, učesnik.

I najmlađi su danas kuhali uz roditelje i djedove.

“I mi kuhamo. Ispržimo meso prije, dodamo grah, vodu. Sada ja pazim na to”, kazao nam je Demir Škapur.

I mlađi i stariji učesnici slažu se da je u svemu najbitnije druženje i veselo raspoloženje posebno na Dan nezavisnosti.

“Poenta je u druženju. Nekada kada nam je mrsko ocjenjivati, u šešir stavimo imena i izvučemo pobjednike i nagrade”, rekao je Nijaz Đulić iz Organizacionog odbora.

“Najbitnije je druženje u ova teška vremena. Na taj način pokazujete da volite BiH, volite druženje, svijet. Mislim da će ovakvih druženja i poruka biti sve više i da će naša BiH trajati uvijek”, poruka je Nusreta Helića, gradonačelnika Gračanice.

Gračanlije su pokazale da su izvrsni domaćini, da znaju kuhati dobar grah i ostale vrste domaćih jela, a posebno da znaju čuvati tradiciju.

Grah je tradicionalno bh. jelo i redovan je na našim trpezama. Gračanlije kažu da se najbolji grah sprema na najjednostavniji način ali kažu i da najbolji ukus ima upravno na Dan nezavisnosti BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad