Stručnjaci o natalitetu: Davno smo trebali upaliti sve alarme

Vijesti 03. mar 202010:46 > 10:49
N1

O padu nataliteta i depopulaciji u Novom danu razgovarali smo sa analitičarima Farukom Hadžićem i Adnanom Ferhatbegovićem.

“Struka će reći da smo davno trebali upaliti sve alarme. Ako gledamo broj rođenih beba u godini mi smo sada na historijski niskom nivou. Vratili smo se u 1950. godine po broju stanovnika. Posljednji podatak Agencije za statistiku kaže da nas ima 2,7 miliona. Po popisu iz 2013. nas je tri i pol miliona, ali često se potencira da je popis možda bio i prenapuhan, da je uključio broj ljudi koji fizički ne žive u Bosni i Hercegovini”, kazao je Faruk Hadžić naglasivši da nam slijedi kataklizma ukoliko se vlasti ne pozabave ovim problemom.

“Za dvije godine mi smo doživjeli pad za nekih 10, 11 posto. To je strašno za ovako malu državu. Manje-više pogođene su sve regije, čak i Sarajevo je doživjelo pad u apsolutnom iznosu od 500 beba. Regije u kojima se najbolje živi i gdje je najbolji standard nisu pošteđene ovog najvećeg problema u istoriji naše zemlje”, dodao je Adnan Ferhatbegović.

Politika treba da sluša struku i da reaguje, stav je Faruka Hadžića, ali:

“U posljednje vrijeme, jedino je Vlada Kantona Sarajevo, ova još uvijek aktivna, vrlo ozbiljno shvatila koji je ovo problem, ali opet govorimo o jednoj kantonalnoj vladi. Ovo nije problem jednog kantona, nego države. Država jednostavno gura ove probleme pod tepih”, kazao je Hadžić.

Ferhatbegović je kazao kako se Bosna i Hercegovina nalazi u “ubjedljivo najtežoj situaciji u regionu po pitanju nataliteta”, te da u Hrvatskoj i Srbiji, koje imaju manji problem nego BiH, postoje ministarstva za demografiju, a da u našoj državi o demografiji niko ne govori.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad