"Kada ih dođe milion, dva ili tri, ne znam koja granica može da se održi"

Vijesti 03. mar 202017:56 > 20:00
N1

Nakon što je Turska otvorila granice sa Evropom, problemi na grčkoj granici. U protekla tri dana grčke vlasti spriječile su više od 24.000 ljudi da ilegalno pređu granicu sa Turskom, uhapšeno je blizu 200 ljudi, uglavnom iz Afganistana, Pakistana, Maroka i Bangladeša.

Sa druge strane, nisu svi uhapšeni, te grupe migranata kreću se prema ostalim zemljama Balkana. Put do Evropske Unije evidentan je kroz Bosnu i Hercegovinu, u kojoj već sad zvanično boravi oko 7.000 migranata, nezvanično mnogo više. A moglo bi ih doći još hiljade.

A to neće biti moguće podnijeti, smatraju stručnjaci. Moglo bi doći do ekonomske, sigurnosne i humanitarne krize u Bosni i Hercegovini.

“Šta to kada dođe ih milion ili dva ili tri, ne znam koja granica može da se održi sa tim prilivom migranata. Tada može doći do sile, vatrenog oružja, sile prema policajcima, mogu biti ugroženi životi građana, kada taj stampedo ne do Bog da krene”, kazao je Nedžad Korajlić, Fakultet za kriminalistiku UNSA.

Ako nije već krenuo, jer samo u Turskoj boravi preko 3 i po miliona sirijskih izbjeglica, a put im je donekle otvoren. Dok su na udaru grčka i bugarska granica, bosanskohercegovačka vapi za novim kadrom.

“Za obavljanje redovnih poslova, bez složenog stanja na granici, graničnoj policiji nedostaje oko 400 policijskih službenika, a za zaštitu granice u ovakvoj situaciji migrantske krize, nedostaje čak 1.100 policijskih službenika. Problem je i to što imamo jednog policajca na 25 kilometara”, kazala je Franka Vican, portparolka Granične policije BiH.

Nemogućnost pronalaska rješenja dodatno otežava i bh. kriza institucija vlasti. Kao rješenje, struka vidi uključivanje pripadnika oružanih snaga u ispomoć na granicama.

Nije neobično da države koriste i vojsku kad je u pitanju nacionalna sigurnost, a ne samo kad je riječ o nekom napadu izvana itd. Ovdje bi bilo sasvim normalno i ne bi to imala protiv ni susjedna Srbija da vojska Bosne i Hercegovine bude pomoć graničnoj policiji, policiji Reublike Srpske u rješavanju tog jednog problema”, smatra Korajlić.

O vojsci na granicama razmišljaju i u Hrvatskoj. No, prije toga, druge dileme.

“Da li je nama Edroganova Turska strateški partner ili strateška prijetnja, dok god nemamo odgovor na to pitanje, mi ćemo se suočavati da posljedicama jedne politike zbog koje se Europska Unija doista trese”, kazao je Tonino Picula, predstavnik Hrvatske u Evropskom parlamentu.

Vlasti Republike Srpske će u petak razmatrati problem migrantske krize, a entitetska predsjednica smatra da zemlje regije moraju djelovati zajednički. Iz SDA pozivaju Vijeće ministara na odgovornost.

“Poseban problem je da migranti, kada dođu na naše prostore, nemaju prolaza dalje zato što Evropa hermetički zatvara svoje granice. Mi smo između prve spoljne granice EU koja je propusna i ove koju žele da štite prema Hrvatskoj, Austriji i Mađarskoj. Treba da štitimo sebe zajedničkim angažmanom država regiona kao što oni štite sebe”, istakla je Željka Cvijanović, predsjednica RS.

“Vijeće ministara ima punu odgovornost da adekvatno reagira na situaciju na tursko-grčkoj granici, koja prijeti da se prelije i na teritoriju Bosne i Hercegovine i ugrozi sigurnost građana Bosne i Hercegovine. Pozivamo Vijeće ministara da razmotri i podrži mjere koje predlaže Ministarstvo sigurnosti BiH”, poručili su iz SDA.

A ministar sigurnosti tvrdi da se o ovome trebalo ranije razmišljati. Strategija postoji, ali samo na papiru.

“To bi bilo prije svega humanitarna katastrofa, ko bi mogao fizički da izdrži dnevno deset hiljada migranata da prođe kroz Bosnu i Hercegovinu. Mi bi u tom slučaju možda mogli biti samo koridor, da oni prođu Hrvatsku granicu, ali Hrvatska to neće dozvoliti. Može se samo problem riješiti ako se zaustave na granicama Bugarske i Grčke”, izjavio je Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH.

Situacija sa migrantima, bar trenutno, na granici Grčke i Turska, je mirnija. No, sudeći po klimi koja vlada u zemljama regije, samo nakratko. Dolaze topliji dani, očekuje se da će biti spremni za svoju novu igru, da se domognu zemalja EU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad