VKBI uputio Inicijativu: Ukidanje viznog režima između BiH i Kosova

Vijesti 04. mar 202015:24 > 15:32
VKBI

Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća uputio je Inicijativu za ukidanje viznog režima između BiH i Kosova. Kako navode, Inicijativa je upućena na adrese Predsjedništva BiH, predjedavajućeg Vijeća ministara BiH, te predsjednika i premijera Kosova.

Kako navode u dopisu, na redovnoj sjednici je donesena odluka da se uputi otvoreno pismo kojim se inicira ukidanje viznog režima između BiH i Kosova, kako bi se ostvarila temeljna ljudska prava.

Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća je koordinaciono tijelo bošnjačkih nacionalnih vijeća iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Sjeverne Makedonije, koje je uspostavljeno Protokolom o saradnji 23. 12. 2017. godine. Status posmatrača od 2019. godine u Uredu imaju bošnjački predstavnici Konsultativnog vijeća zajednica pri Uredu predsjednika Kosova.

Temeljne aktivnosti Ureda su harmonizacija temeljnih elemenata nacionalnog identiteta Bošnjaka: simbola, bosanskog jezika i književnosti, kulture, grupe nacionalnih predmeta i informiranja, kao i analiza ostvarivanja statusnih nacionalnih prava i položaja Bošnjaka u pobrojanim državama. Bošnjačka vijeća su nacionalna tijela a ne političke organizacije, koja svoj rad i prava obavljaju u skladu sa ustavima i zakonima država u kojima su uspostavljena.

Ured je na svojoj redovnoj sjednici donio zaključak da Vam uputi otvoreno pismo kojim se inicira ukidanje viznog režima između Bosne i Hercegovine i Kosova, kako bi se ostvarila temeljna ljudska prava, ne samo Bošnjaka, već svih drugih građana /pripadnika svih naroda/, na nesmetanu komunikaciju i posjećivanje građana Bosne i Hercegovine i Kosova. Obzirom da u svim državama regiona državljani BiH (iz oba entiteta) i državljani Kosova mogu nesmetano putovati sa ličnim kartama ili pasošima bez viza, čak i između Srbije i Kosova, ostaje nejasno zbog čega još uvijek imamo vizni režim između Bosne i Hercegovine i Kosova. Tokom analize ovog pitanja Ured za koordinaciju nije mogao naći ni utvrditi niti jedan razuman argument zašto imamo vizni režim između BiH i Kosova, posebno sa aspekta vremena u kojem živimo i činjenice da vizni režim imamo samo između BiH i Kosova“, navode u otvorenom pismu iz VKBI.

Dodaju da se po hitnoj proceduri pristupi rješavanju ovog pitanja i pokrene donošenje odgovarajućih sporazuma kako bi građani Kosova i BiH mogli putovati u ove zemlje sa ličnim kartama.

Stoga tražimo od predsjednika i Vlade Kosova i Predsjedništva i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da po hitnoj proceduri pristupe rješavanju ovog pitanja, ukidanju viznog režima, i ako je moguće pokrenu donošenje odgovarajućih sporazuma kako bi građani Kosova i Bosne i Hercegovine mogli putovati u ove zemlje sa ličnim kartama.

Uvažavajući politički realitet da samo BiH i Srbija od svih drugih država regiona nisu priznale nezavisnost Kosova (od strane BiH zbog blokade predstavnika političkih stranaka iz RS-a), cijenimo da se to ne treba odražavati na slobodno putovanje naših građana, jer prepreka ovakve vrste nema između Srbije i Kosova. S druge strane, ukidanje viznog režima ili omogućavanje putovanja građana Kosova i BiH sa ličnim kartama, predstavljao bi pozitivan iskorak u kreiranju dobrosusjednkih odnosa. Veliki je broj građana Kosova i BiH, svih nacionalnosti, koji imaju porodične veze i višedecenijska prijateljstva i vjerujemo da je krajnje vrijeme da se ovo pitanje riješi“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad