"Očekujem da će SDS povući jedini logičan potez, da Mićiću pokaže vrata"

Vijesti 05. mar 202009:04 > 09:09
N1

Ljiljana Kovačević, novinarka Žurnala i agencije BETA, za N1 je komentarisala politička dešavanja u Bosni i Hercegovini. Govorila je o potezu gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića, aferi sa audio snimkom u Kantonu Sarajevo, sastanku SDA-HDZ u Mostaru i drugim temama.

Govoreći o političkoj situaciji u Bijeljini, odnosno sporazumu gradonačelnika Miće Mićića (SDS) sa SNSD-om Kovačević je kazala kako bi rješenje bilo izbacivanje Mićića iz SDS-a.

“Mićo Mićić je još jedan papak u najavi, još jedan politički konvertit koji zarad svoje pozicije i namjere da ostane gradonačelnik Bijeljine postigao sporazum sa Vladom Republike Srpske i Miloradom Dodikom kao liderom suparničke rivalske stranke. Nonsens je da Mićić to sve pravda interesima građana Bijeljine, navodnim projektima koje Vlada treba tamo da realizuje i još jednom pokazuje koliko je politička scena u RS i BiH jedna kaljuga, baruština u kojoj se političari valjaju, a i mi sa njima”, kazala je ona i naglasila:

“Očigledno da je Mićić ovakvim političkim vratolomijama pokušao da se opravda pred svojim biračkim tijelom, ali ja očekujem da će SDS koja je izrodila masu preletača da povuče jedan potez koji je jedini logičan u ovom trenutku i da Mićiću pokaže vrata. Sve ostalo bi išlo na štetu te stranke, na štetu predsjednika te stranke Mirka Šarovića koji je pokušao jasno da se distancira.”

Komentarisala je i posljednju aferu u Kantonu Sarajevo – audio snimak navodne kupovine glasova i reakcije nakon objavljivanja snimka:

“Ne mislim da će ova afera sa Sarajlićem mnogo da utiče na političku scenu u Federaciji BiH i same BiH. sarajlić je već podnio sve ostavke na stranačke funkcije. Nažalost to je samo jedan u nizu snimaka koji pokazuju koliko je u BiH prisutna korupcija. Najveća afera je bila dva papka o kupovini poslanika u NSRS, na osnovu čega je u to vrijeme formirana Vlada RS. Ono što sam ja vidjela da je SDA brzo reagovala, mislim da će oni to vrlo brzo zataškati. Sam Bakir Izetbegović rekao je da ta afera nije ništa naspram strašnih problema koje imamo u državi što je tačno, kao što je tačno i da bi već jednom trebalo da se krene sa borbom sa tom korupcijom.”

Sastanak delegacija SDA i HDZ u Mostaru, Kovačević kaže da nije donio ništa novo:

“Dragan Čović kao i obično je optimista, mada nema nekog velikog optimizma. Znamo da je Sud za ljudska prava u Strazubru naložio Bosni i Hercegovini još prošle godine da u roku od šest mjeseci donese zakonska rješenja kako bi se lokalni izbori u Mostaru sproveli, na tome ništa nije urađeno. Ponovo se izvlači pitanje legitimnih predstavnika naroda. Mislim da će cijela ta priča oko HDZ i SDA oko Izbornog zakona prije svega ići veoma teško, na kraju koliko je prošlo od opštih izbora, nove Vlade Federacije nema.”

Kovačević sumnja da će brojni slučajevi ubistava u Bosni i Hercegovini biti riješeni jer, kako je kazala, “pravosudne institucije veoma loše rade i veoma malo i uopšte nisu bnezavisni u istragama”:

Jako je bitno da se riješi ubistvo Slaviše Krunića, činjenica je da je Slaviša Krunić imao pod svojom komandom hiljadu dobro naoružanih i opremljenih ljudi i njegovo ubistvo bilo je ogroman šok za javnost. Ono što je bilo šokantno nakon ubistva je da su MUP RS i direktor policije RS nakon 24 izjavili da je ubistvo Krunića riješeno, da su počinioci uhapšeni, a ni danas mi ne znamo motive tog ubistva, niti ko je naložio to ubistvo. Teško u ovim okolnostima da će Tužilaštvo i pravosudni organi u RS i Banjaluci da riješe ovo ubistvo kao što su ostala neriješena i neka druga ubistva.”

Kao primjer neriješenih ubistava Kovačević je navela Dženana Memića i Davida Dragičevića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad