Otac i sin iz Banjaluke u izolaciji, prate se osobe koje dolaze iz Italije

Vijesti 06. mar 202008:26 > 09:11
N1

U Bosni i Hercegovini zabilježena su dva slučaja oboljelih od korona virusa, a u pitanju su otac i sin iz Banjaluke. O korona virusu, budućim mjerama razgovarali smo sa epidemiologom iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Jelenom Đaković Dević i imunologom Jasenkom Karamehićem.

Đaković Dević kazala je da su otac i sin iz Banjaluke u izolaciji kao i njihovi bliski kontakti:

“U ovom trenutku nemaju nikakvih simptoma koji bi govorili u prilog određene kliničke slike, oni koji su bili u kontaktu s njima su dobro… Mi kad potvrdimo sumnju da je osoba obolila od korona virusa tada epidemiolozi obavljaju anketiranja i zaista precizno identifikuju sve kontakte, odnosno osobe koje su bile sa oboljelima. Svaku osobu koja je bila u kontaktu dijelimo na osobe u bliskom kontaktu i povremenom. One osobe koje su bile u bliskom kontaktu stavljamo pod nadzor, ograničavamo kretanje kako bi se spriječilo širenje.”

Prema njenim riječima, epidemiolozi u Banjaluci prate sve osobe koje su došle iz Itlaije i drugih zemalja u kojima ima zaraženih, kao i njihove kontakte.

“Što se tiče samog testiranja u ovom slučaju, pogotovo kod djeteta koje je išlo u osnovnu školu u osmi razred, sva djeca su testirana, ali generalno testiranje se neće raditi rutinski. Sve osobe koje imaju simptome, a identifikovali smo ih kao kontakte obavezno idu na testiranje.”

Imunolog Jasenko Karamehić stava je da se Evropi nije trebao desiti korona virus u ovom obimu zato što je imala kineski primjer kako postupati:

“Osnovna stvar kod virusa, antigena je izolacija. Izoliran je cijeli Wuhan odakle je krenula epidemija, zamislite izolirate grad od 11 miliona stanovnika. To prema meni rijetko koja država može, Kina je to odlično uradila… Broj oboljelih u Kini pada, a nažalost u Evropi blizu nas raste. Imali smo mjesec i po od Kine da naučimo koja je bila transparentna, pripremala nas. Velik je broj slučajeva u Italiji.”

Svi imaju iste mogućnosti da se zaraze, no da li će se izliječiti zavisi od imunog sistema, objasnio je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad