Pogledajte kako izgleda pregled spirometrije

Vijesti 11. maj 201514:35 > 14:40
N1

Iz Slatine kod Banjaluke je izvještavala Anđelka Marković povodom Svjetskog dana astme koji se obilježava 5. maja. Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr. Miroslav Zotović" danas ispred Hotela u Slatini organizuje besplatnu spirometriju za sve zainteresovane.

Pulmolog Snežana Kutlešić Stević je kazala kako su preventivni pregledi jako bitni, odnosno kako je preventiva  pola zdravlja.

“Neophodno za svakog pacijenta, pogotovo za pacijenta koji je pušač da radi preglede, a bar jednom u par godina ako nije pušač”, dodala je.

Na pitanje koliko često ljudi dolaze na preglede, Kutlešić Stević je rekla: “Mi smo inače smješteni na dvije lokacije, a ovu smo izabrali zbog toga što nema spirometrije na ovom prostoru. Želimo da preveniramo bilo kakva oboljenja“.

Pomoću ovoga pregleda može se otkriti ako je osoba imala tuberkulozu ili upalu pluća. Svaki pacijent za koga bude utvrđeno da ima nekih poteškoća će biti poslat u Dom zdravlja gdje se nalaze pulmolozi. Astma je bolest koja je u zadnje vrijeme u porastu. Postoji alergijske astme, alergije na polen, korov, cvjetanje drveća i te se liječe uspješno”.

Reporterka N1 je uradila spirometriju. Pogledajte kako to izgleda.