Cormack za N1: Različiti lideri su stajali na putu progresa BiH

Vijesti 09. mar 202020:19 > 21:25
N1

Maureen Cormack, glavna zamjenica pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Euroaziju i bivša ambasadorica SAD-a u Bosni i Hercegovini. Ona je kazala da u BiH postoji više kočničara i da sankcije i dalje postoje kao opcija. Međutim - ideja je da bh. političari zajedno rade na napretku ka EU i prosperitetu države.

“Mislim da je jasno kada samo pratite vijesti da ima više ljudi koji blokiraju stvari u različitim periodama. Imamo različite lidere koji su stajali na putu progresa. SAD kao što znate sankcionirale su Dodika, mi imamo sankcije na raspolaganju, kao sredstvo koje nam omogućavaju da pokušamo pomoći BiH da napreduje. Ideja bi bila da političari zajedno rade na progresu, a da sankcije budu stvar prošlosti. Nažalost, još nismo došli u tu fazu.”

Koji je njen komentar na bh. pravosuđe?

“Ja sada pratim situaciju u Evropi, moje vrijeme da se fokusiram na BiH je manje, ali čujem od ambasadora da postoje problemi u pravosuđu. Ako zemlja želi da se kreće ka Evropi, onda se morate uhvatiti u koštac sa tim izazovom. Pravosudni segment je izložen političkom utjecaju, vanjskom utjecaju, a mora postati neovisan sektor.”

Komentar na poteze Aljbina Kurtija, premijera Kosova?

“Kao što znate, posvećeni smo da pomažemo Srbiji i Kosovu da napredju, da pronađu rješenje i napreduju na evropskom putu. Vidjeli smo pozitivne korake, što se tiče zračnog saobraćaja, željezničkog saobraćaja i nadamo se da će zemlje biti produktivnije.”

Ko ometa odnos Kosova i Srbije?

“Obje zemlje pokazale da su zainteresirane da idu ka Evropi. Da bi se to dogodilo – odnos se mora riješiti. Vlade i narodi Srbije i Kosova su odabrali EU put i ključni je korak koji moraju napredovali na tom putu.”

Sa američke strane, ima li govora o podjeli Kosova?

“Ja nisam pregovarač, ne bih o tom pitanju. Postoje pregovarači koji utječu na rješavanje tog problema.”

A gdje je rješenje problema u Crnoj Gori?

“SAD su apelovale su na obje strane da pokušaju pronaći rješenje za ono što nije trebalo biti pitanje koje dijeli te dvije strane. Nadamo se da će premijer i mitroplit sjesti zajedno, imati iskren razgovor i pronaći način gdje postoji sloboda religije za sve crkve. Apelujemo na sve strane da vode korisne razgovore koji će omogućiti svim crkvama da imaju sigurno mjesto u crnogorskom društvu, jer sloboda vjere je jedan od temelja SAD.”

Postoje li šanse za proširenje EU u 2020. godini?

“Mislim da su SAD rekle da je važno da EU put ostaje otvoren za sve zemlje zapadnog Balkana. Radimo sa kolegama iz Brisela da Sjeverna Makedonija i Albanija mogu napraviti naredni korak na ovom putu. U Briselu počinju zajedno raditi na novom modelu, da zemlje ulaze u EU. Bit će razgovori krajem marta – pa ćemo vidjeti da li su dogovorene promjene. S. makedonija, Albanija da mogu napraviti sljedeći korak. BiH i druge zemlje još uvijek čekaju. Treba obaviti težak i naporan posao da bi se napredovalo. Na kraju putu – nagrada je članstvo u EU.”

Šta je stvarni cilj otvaranja granice EU, i kako komentariše potez Recepa Tayyipa Erdogana?

“Ja zaista ne mogu govoriti u ime EU. Mislim da su SAD jasno rekle da s jedne strane cijenimo što je Turska uradila, 4.7 miliona izbjeglica su primili. Turska i EU trebaju da pronađu rješenje za pitanje granica. Apelujemo da se nađe mirno rješenje, koje će riješiti potrebe zemlje i humanitarnu potporu migrantima. Potrebno je da Turska i EU pronađu način da mogu sarađivati.”

Turska kupuje oružje od Rusije, Srbija od Rusije, Srbija najavljuje kupovinu oružja od Izrela. zbog čega?

“SAD vrlo su jasne, svim našim partnerima kažemo da je kontraproduktivno kupovati oružje od Rusije. Mi vjerujemo da je interoperabilnost NATO-a važna za sve nas. To je najveći obrambeni savez u historiji. Važno je da je to mnogo jača investicija. Mi nastavljamo raditi sa ostalim zemljama, da pokušamo na taj način pokazati da takva partnerstva sa Rusijom nisu dobra za njih.”

Kakvo je stanje sa borbom protiv terorizma?

“To je nešto što se stalno dešava. Porazili smo ISIS teritorijalno, ali pojavljuju se po regiji. Tu je Al Quaeda, i druge organizacije koje se pomjeraju. BiH je ključni partner u borbi protiv ISIS-a. Ova borba nije završena. Moramo nastaviti da se borimo.”

U slučaju promjene u Bijeloj kući, da li će doći do promjena politike SAD-a prema Balkanu?

“Mislim da je važno da u politici prema ovoj regiji postoji konzistentnost, bez obzira koja strana bila na vlasti, demokrate ili republikanci. Imamo podršku obje stranke za BiH i Balkan. Iskreno govoreći – ne mislim da će ovi izbori promijeniti opredijeljenost SAD-a da pomaže Balkanu u napretku ka EU.”

Cormack je na koncu poručila da se nada da će redovno dolaziti u BiH, te da se raduje novom angažmanu sa BiH.

Pogledajte snimak kompletnog razgovora. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad