Ministar Mesihović otkrio koliko ima respiratora u KS

Vijesti 13. mar 202009:46 > 09:47
N1

Dolazimo u jednu neizvjesnu situaciju. Ne treba se iznenaditi bilo kojoj mjeri i te se mjere moraju podržati. Život je na prvom mjestu, kazao je za N1 Rusmir Mesihović, ministar zdravstva Kantona Sarajevo.

Jesmo li spremni za dolazak pandemija korona virusa u Kantonu Sarajevo?

Sigurno da zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo odgovara na situaciju i poduzima sve mjere na osnovu uputa Svjetske zdrasvtvene organizacije i Federalnog štaba Ministarstva zdravstva. Dosta je ozbiljna situacija. Apelujem na građane da poštuju sve ono što im se kaže i da shvataju ozbiljno. Dobio sam informaciju od kolege iz Bahreina da je ta zemlja, koja je od WHO-a proglašena da ima najbolji pristup prema pandemiji korona virusa, uvela kazne od tri mjeseca zatvora i desetina hiljada eura za ljude koji se ne pridržavaju propisa.

Da li imamo dovoljno medicinske opreme kojom raspolažemo?

U svakodnevnom sam kontaktu sa menadžmentima KCUS-a i Opće bolnice. Oni imaju jedan ozbiljan pristup, dobro su organizovani. Direktorica KCUS-a, profesorica Izetbegović mi je rekla da ima 36 respiratora, osam ima Opća bolnica. Trenutno se vrši nabavka još 10 respiratora za KCUS, a pet ili šest za Opću bolnicu.

Javljaju se i privatne ustanove koje ustupaju svoje resurse koji su potrebni. Što se tiče respiratora dešavat će se manjak, uvijek je tako to bilo. Respiratora je falilo, sad pogotovo. Mi poduzimamo korake da se krene u nabavku novih. Iz budžeta smo odvojili novac za te respiratore, a stavili smo i neki novac u tekuću rezervu. Prema tome, sve ono što je potrebno se radi. Ozbiljni smo ljudi, radimo ozbiljan posao.

Što se tiče nabavki maski, tu ima priča da su potrebe, ali i da nisu. Imaju tri vrste maski. Tu se cijene razlikuju. Veliki je prblem što je dosta tržišta pod velikom potražnjom za tim maskama. U Kantonu Sarajevo će toga biti dovoljno, ako bude potrebno.

Svi nivoi vlasti u BiH tvrde da epidemiološka situacija u vezi s korona virusom u zemlji nije dramatična. Nema mjesta panici?

Dolazimo u jednu neizvjesnu situaciju. Ne treba se iznenaditi bilo kojoj mjeri i te se mjere moraju podržati. Život je na prvom mjestu. Molim da se senzacionalističke i populističke priče ostave na stranu. Priče ko je zaražen virusom, da je poturen virus, da iza njega stoje strane sile – to je ta težina populističkih priča. Treba uozbiljiti cijelu priču.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad