Sarajevo uskoro dobija adrenalinski park za djecu i mlade

Vijesti 13. mar 202011:15 > 11:23
KJKP PARK

Pionirska dolina, ali i općina Centar uskoro će dobiti prvi adrenalin park za djecu i mlade koji će se prostirati na ukupno 2.500 kvadratnih metara, saopćeno je iz KJKP Park Sarajevo.

Danas su tim povodom Edin Abdurahmanović, v.d. direktora Parka, i Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar, potpisali sporazum o dodjeli sredstava za nabavku opreme i radove. Već je određena lokacija za izgradnju prvog sadržaja ovakve vrste u centru Sarajeva, a najidealnije mjesto upravo je rekreativno zabavni centra Pionirska dolina i zoo vrt. Adrenalin park za djecu i mlade bit će smješten na lijevoj strani ove zelene oaze, blizu ulazne kapije, odnosno u blizini centralnog dijela na kojem su smješteni rekviziti za igru i zabavu.

Prema riječima direktora Abdurahmanovića adrenalin park sastojat će se od tri dijela odnosno adrenalin staza sa različitim preprekama i mostovima, umjetne stijene za penjanje površine oko 50 kvadrata i visoke do šest metara, te dječijeg zip linea sa polaznom i zaustavnom platformom. Osim lokacije koja je idealna jer se sastoji i od ravne travnate površine, te uzbrdice obrasle srednjim i visokim stablima, mjesto na kojem će gradnja početi uskoro idealno je i zato što se nalazi u zaštićenom, ograđenom području i dovoljno je udaljeno od zoološkog vrta, tako da neće biti smetnja ni životinjama u zoološkom dijelu vrta. Prema riječima načelnika Ajnadžića, prilikom današnjeg potpisivanja ugovara cilj Općine je da adrenalin park bude završen sa izgradnjom do početka maja odnosno do Dana Općine Centar, koje se obilježavaju od 2. do 9. maja.

Osim lokacije u Pionirskoj dolini i novčanih sredstava koje je obezbijedila Općina Centar, preduzeće Park pripremilo je i svu potrebnu projektnu dokumentaciju. Uskoro će ovo preduzeće raspisati i javni poziv za nabavku opreme, a nakon te procedure počet će i izgradnja. Plan je da tokom proljeća cjelokupan posao bude gotov, da popularna Pionirska dolina bude bogatija za još jedan savremen sadržaj, te da osim drugih atrakcija i ovaj dio ponude bit će pun pogodak i mjesto ispunjeno dječijom grajom i smijehom. Preduzeće Park i Pionirska dolina ove godine za svoje goste pripremaju i brojna druga iznenađenja i novitete, saopćeno je iz KJKP Park.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad