U RS zbog korona virusa predložena odgoda plaćanja poreza do juna

Vijesti 13. mar 202013:50 > 13:55
N1

Štab Vlade RS-a za praćenje štetnih posljedica virusa korona na stanje u privredi tog bh. entiteta predložio je odgodu plaćanja poreza na dobit i svih obaveza po završnom računu za 2019. do 30. juna ove godine.

Obaveze će biti isplaćene u ratama do kraja 2020. godine, navedeno je iz entitetske vlade.

Štab, kojim koordinira predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković, predložio je hitnu isplatu povrata poreza i doprinosa za povećanje plaća u 2019. godini. Isplata počinje u ponedjeljak, 16.marta.

Tog dana održat će se sastanak sa svim predstavnicima bankama u RS s ciljem obezbjeđenja grejs perioda za kreditna zaduženja privrednih subjekata.

U prijedlogu mjera za ublažavanje štetnih posljedica virusa korona na privredne subjekte u RS je i smanjenje parafiskalnih nameta, koje će u završnoj fazi biti realizovano u aprilu 2020. godine.

Kod najugroženijih privrednih subjekata koji rade sa zemljama koje su najteže pogođene virusom korona, vršit će se analiza stanja pojedinačno.

Iz Vlade dodaju i da se uvodi moratorij na otplatu kredita Investiciono-razvojne banke u trajanju od tri mjeseca za privredne subjekte u RS-u.

U Štab za praćenje štetnih posljedica virusa korona na stanje u privredi RS su imenovani Zora Vidović, ministrica finansija, Srebrenka Golić, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva, Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva, te Đorđe Popović, ministar saobraćaja i veza Suzana Gašić, ministrica trgovine i turizma.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad