Dr. Ler za N1: Kako izbjeći španjolski i italijanski scenario

Vijesti 16. mar 202017:50 > 17:52
N1

Željko Ler, epidemiolog u penziji priključio se timu Opće bolnice prim. dr. Abdulah Nakaš na poziv direktora te bolnice, Zlatka Kravića, a za N1 je pojasnio šta to građani moraju uraditi da bi se izbjegao italijanski ili španski scenario zbog pandemije korona virusa.

Ler je rekao da je trenutna situacija zadovoljavajuća, te da u FBiH, osim u Zenici i Orašju, nema potvrđenih slučajeva korona virusa.

“Nemamo alarmatno stanje. To nam daje dovoljno prostora da se pripremimo. Sumnjam da će nas mimoići COVI-19, imat ćemo problema. U kojoj mjeri – teško je predvidjeti. Ovisi o nama samima”, poručio je Ler.

On je istakao da će sunce i ultravioletne zrake koje su najajvljene pomoći, ali je ponašanje samog virusa nepredvidivo.

“Ima mnogo nepoznanica, ne bih se usudio tvrditi da je to rješenje”, kazao je.

Ler je kazao da u izolaciju trebaju ići svi koji dolaze iz zemalja gdje su evidentirane epidemije korona virusa, kao i osobe koje su bile u bliskom kontaktu s takvim osobama. To omogućava lakše praćenje.

A kako treba izgledati ta izolacija?

“Za sve nas ovo je novo. Osoba treba imati dovoljne količine hrane, sredstava za higijenu, kupanje i pranje ruku, i to učestalo. Ono što želim napomenuti – dezinfekcija može biti kontraproduktivna jer daje osjećaj lažne sigurnosti. Ljudi misle da su tako riješili sve probleme. Dezinfekciona sredstva se brzo utroše, tako da nema efekta. Sve mora biti opetovano”, rekao je Ler.

Poželjno je da osoba u izolaciji ima izdvojenu prostoriju i sanitarni čvor po mogućnosti.

“Osoba koja je u samoizolaciji svoj kontakt mora svesti na najmanju moguću mjeru. Ne može se izbjeći susret sa ukućanima, ali samo na distanci od jednog i pol metra. Kapljični put je efikasan na metar ipo, a realizira se kašljem, kihanjem ili glasnim govorom”, kazao je.

Neophodno je pojačati građansku disciplinu, kazao je.

“Da se ne desi ovo što se desilo Španjolcima i Italijanima. Uvesti strožije mjere, pa i izvesti vojsku da se disciplinuju građani”, rekao je.

Ler je poručio da osoba – ako nakon 14 dana izolacije nije imala tegoba, smatra se zdravom i nisu potrebni dodatni testovi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad