"Da Bog da Merkel zatvori granice da nam odatle ne donose bolest"

Vijesti 16. mar 202018:38 > 19:20
N1

Žena zaražena korona virusom u Orašju je stabilno i smještena je u izolatoriju kantonalne bolnice. Osim nje, testirana je još jedna osoba. Nalaz je bio negativan. U Posavskom kantonu u samoizolaciji su 103 osobe, prema rješenjima sanitarnih inspektora. Iz Kriznog štaba još jednom upozoravaju na obavezu svih koji su doputovali iz zemalja zahvaćenih korona virusom da se telefonski jave nadležnim zdravstvenim ustanovama.

Pacijentica je bila u bliskim kontaktima sa četiri osobe kojima je izdato rješenje o samoizolaciji i njihovo stanje se prati, a traže se se i ostale osobe koje su imale bilo kakvu vezu oboljelom ženom.

“Da mi osobe, koje su imale kontakt, stavimo u samoizolaciju u vlastitom domu u trajanju od 14 dana. Te u slučaju da razviju simptome bolesti, što ne znači da će ih uopće razviti, da ograničimo širenje bolesti”, pojašnjava Goran Pavić, Zavod za javno zdravstvo Posavske županije.

U Orašju rijetki građani na ulici nose maske ili rukavice. Svjesni su opasnosti, ali kažu da tu ne mogu puno učiniti.

Anketa

“Ne plašim se toliko. Može biti pojedinačno da dođe nešto nekome”.

“Borimo se. Ne izlazimo nikuda. Imamo čovjeka nepokretna, došla sam u banku da nam dignem novaca, treba nam svašta. Loše je. Bojimo se i mi stariji, ali i za mlade”.

“Ja sam sa sela. Nikud ne hodam. Ja sam rekao: Da Bog da Merkel zatvori granice da nam odatle ne dolaze. Šta ja znam kakvu bolest će nam dati? Ja sam u godinama, 71 godinu imam, mogu na noge, mogu raditi i u redu je”.

Škole u županiji ne rade, a prosvjetni radnici na razne načine pokušavaju đacima širiti znanje.

“Mi smo se jutros organizirali te ćemo putem Vibera ili WhatsAppa slati djeci informacije o nastavnim jedinicama koje ćemo obrađivati. U saradnji sa roditeljima. Mislim da će ovo dobro funkcionirati što se tiše školstva”, navodi Sunčana Dominković, OŠ Orašje.

Ukoliko dođe do većih problema, Orašje će se osloniti na UKC Tuzla.

“Mi sa klinikom u Tuzli imamo ugovor da oni prihvaćaju naše pacijente. Što se tiče pacijenata zaraženih korona virusom, oni su rekli da će prihvatiti pacijente koji su u teškom stanju. Oni koji nemaju teški kliničku sliku, ostaju kod nas u izolatoriju”, kaže Damir Živković, ministar zdravstva Posavske županije.

Inače veoma prometan, Granični prijelaz Orašje za sada nije zatvoren ali evidentno je prazan jer građani očito slijede preporuke da izbjegavaju putovanja, a oni koji dođu, moraju ići u samoizolaciju.

Kriznog stožera su kazali da nisu zadovoljni rekacijama koje dobijaju sa terena u smislu koliko građani poštuju rješenja o samoizolaciji. Ako se to nastavi, rečeno je da će u to morati uključiti pripadnike MUP-a da im pomognu da se ta rješenja sporvedu. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad