Sarajevo Taxi stavlja se na raspolaganje ugroženim kategorijama stanovništva

Vijesti 17. mar 202013:11 > 13:16
Fena/Ilustracija

Udruženje Sarajevo Taxi aktiviralo je mjere za situacije kao što je pandemije COVID-19.

Mjere uključuju dezinfekciju svih vozila najmanje tri puta dnevno, vozači koriste zaštitna sredstva, organizaciju punktova na kojim kontrolišu dezinfekciju i da li se vozači pridržavaju mjera zaštite, osiguranje zaštitne opreme za vozače, te korištenje aplikacije za poziv taksi vozila koja ima mogućnost bezkontaktnog plaćanja, čime se izbjegava kontakt i vozačem i s novcem.

Iz Udruženja Sarajevo taxi ističu da prateći trendove u svijetu, već šest godina rade na tehničkim rješenjima koja su im omogućila da danas spremno dočekaju ovakvu situaciju s tehničke strane.

“Naša aplikacija prati kretanje svih vozača, omogućava dodatnu komunikaciju, te u slučaju da neki vozač ili putnik bude zaražen COVID-19 virusom, mi možemo nadležnim službama dostaviti sve kontakte i putnike koji su koristili to vozilo, ili sa koliko vozača je taj putnik imao kontakta, te na taj način pomoći nadležnim službama da se provede efikasan karantin moguće zaraženih osoba”, naglašavaju iz Udruženja.

Osim toga, podsjećaju da su od prošle godine u suradnji sa UnicreditBank razvili vlastito rješenja in-app plaćanja taksi vožnji koje je sada aktivno u više od 150 njihovih vozila. To omogućava klijentu da plati vožnju bez ikakvog kontakta, klijent ima kontakt samo s vlastitim telefonom. Stoga apeluju na građane da zbog navedenih stvari koriste aplikaciju mojTaxi (www.mojtaxi) ukoliko imaju potrebu za taksi vožnjom.

“Ovo naglašavamo ne samo zbog sigurnosti, i praktičnosti ograničavanja kontakta, nego i zbog toga što smo s terena dobili informacije da se sada pojavio veliki broj nelegalnih taksi vozača, neki od njih i potpuno nelegalno nose oznake kojim sugerišu da se radi o vozilima Sarajevo Taxi, a koriste trenutnu situaciju jer na terenu to trenutno niko ne kontroliše. Sarajevo Taxi se ograđuje od takvih pojava, i moli građane da obrate pažnju da li se zaista radi o vozilu Sarajevo Taxi ili uopšte legalnom taksi vozilu”, navedeno je.

Također, uputili su apel nadležnim službama da najoštrije djeluju u sprečavanju takvih pojava. Za pozive taksija, radi vlastite sigurnosti zamolili su građane da koriste aplikaciju ili poziv na 1515, te da izbjegavaju korištenje nelegalnih taksi vozila.

“Sarajevo Taxi se stavlja na raspolaganje građanima Sarajeva, a posebno ugroženim kategorijama stanovništva tokom ove pandemije. U slučaju da neko iz te grupe građana treba prijevoz do bolnice, ili nabavku namirnica, sve što je potrebno je da pozove naš dispečerski centar. Sarajevo Taxi radi u punom kapacitetu, na usluzi građanima i tako će i ostati u narednom periodu”, saopćeno je iz tog udruženja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad