Krizni štab RS: Ne otpuštajte radnike, Vlada RS će pomoći poslodavcima

Vijesti 18. mar 202010:58 > 11:35
Anadolija

Predsjednik Republičkog štaba za vanredne situacije RS Radovan Višković kazao je da privreda RS već ima štete, ali ne znaju u ovom momentu kolike su i kolike će one tek biti. Prioritet je, naglasio je, da prate najugroženije segmente privrede i apelovao je na poslodavce da ne otpuštaju radnike.

Istakao je kako najviše štete trpe prevoznici u međunarodnom putničkom saobraćaju, proizvodni kapaciteti koji rade uvozno-izvozne poslove sa zemljama EU koje su u ovom momentu u značajnim problemima zbog korona virusa, turizam, trgovina i sl.

“Ovaj štab je razmatrao to sve i šaljemo poruku danas prema svim tim privrednim subjektima i radnicima da će Vlada RS analizirati svakog pojedinačnog privrednog subjekta i izaći u susret. Do nas je došla informacija da su već određeni ljudi iz tih sfera počeli s otpuštanjem, molimo ih da to ne rade jer ćemo mjesec dana poslije ove krize zajedno sjesti i razgovarati na koji način da im pomognemo. Da li da prihvatimo određene obaveze, poreze ili doprinose ili nešto treće, vidjet ćemo”, rekao je Višković.

Dodao je kako je nepopularno da nakon prvih sedam dana otkako je na snazi kriza pribjegavaju ovakvim mjerama.

Kazao je kako su u sklopu mjera pomoći privrednicima ranije prolongirali uplatu poreza na dobit do kraja 6. mjeseca ove godine, te da su već počeli s isplatom povrat poreza onim privrednicima koji su povećali plate svojim radnicima i aplicirali za to.

“Zahtjev je podnijelo u roku 501 privredni subjekt za oko 14,5 hiljada radnika. To je iznos od oko 2,5 miliona KM. Mi ćemo ta sredstva danas i sutra isplatiti svim privrednim subjektima”, rekao je Višković.

Kazao je kako je Investiciona razvojna banka predložila da se stavi moratorij na otplatu kredita počevo od 1. aprila do 30.6., a po potrebi i duže. Slijede razgovori s komercijalnim bankama kako bi se ova mjera primijenila i na druge privredne subjekte te sva fizička i pravna lica.

“U što hitnijem roku bit će održan sastanak privrednih komora RS i FBiH te udruženja poslodavaca oba entiteta koji će uputiti zajedničku inicijativu prema institucijama BiH da se iz sredstava Centralne banke BiH, koja su višak preko obaveznih rezervi, iskoriste za podsticaj ili sanaciju šteta koje će trpjeti privredni subjekti u BiH. Cijenimo da bi u ovom momentu bilo krajnje korektno da to uradi BiH i pomogne privredne subjekte. Ne tražimo svih 2,8 milijardi KM, o može biti sukcesivno kako se kriza bude kretala”, rekao je Višković.

Poručio je kako su problemi sa Italijom, Austrijom i Slovenijom u vezi transporta riješeni i da su resorni ministri u svakodenvnom kontaktu s nadležnima.

“Naša želja i cilj je da život ne smije i ne može stati. Naš privredni ambijent se mora održati u ovim okolnostima”, poručio je Višković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad