Prvi oboljeli u Mostaru tvrdi da nije putovao, nepoznat je i nulti pacijent

Vijesti 18. mar 202011:39 > 11:40
N1

Ante Kvesić, direktor SBK Mostar, poručio je kako u Mostaru ljekarsko osoblje nije uletilo u paniku, a posao svih je da "okrenu ploču".

“Mi imamo tri pozitivna pacijenta na korona virus. Spremili smo bolnicu. Ali kako god da se pripremite, malo vas iznenadi. Umjesto s prijeda ušao je od pozada. Mi smo to riješili. Idemo dalje”, kazao je Kvesić.

Istakao je kako nije niko uletio u paniku, te da je to najveći neprijatelj u cijeloj priči, rekao je.

“Imamo tri pozitivna pacijenta, svi su povezani s prvim pacijentom. Pacijent je u izolacijskom bloku, stabilno je – ali ima obostranu upalu pluća. To je srednje teška klinička slika COVID-19”, poručio je Jurica Arapović iz SBK Mostar.

“Drugi kontakt je njegova supruga. Očekivano je bila pozitivna. Žive u istoj kući. Sin je bio negativna, danas ponavlja opet testove i to je već u postupku testiranja”, kazao je.

“Treći kontakt je porođena babinjača. Tri povezana slučaja u intenzivnom bloku i plućnom odjelu”, rekao je.

Arapović je rekao kako je u toku širi izvid sa bolesnicima, oni imaju mnogo kontakata.

“Moj savjet je da svi kontakti koji su bili – da se jave epidemiologu. Nema panike, testovi i oprema su prioritet bolnice uz zbrinjavanje pacijenata u SKB MOstar. Na tome i Krizni stožer zasijeda”, kazao je Arapović.

Problem predstavlja što se ne zna ko je nulti pacijent.

“Pacijent broj 1 – za njega nemamko konkretni epidemiološki podatak. Moramo tražiti ko je nulti pacijent koji ga je inficirao”, istakao je.

Također – za prvog pacijenta ne postoji podatak odakle je došao, da li je putovao.

“Koliko mi znamo, pregledan je od nekoliko liječnika. Mi nemamo podatak gdje je bio. Tvrdi da nije bio nigdje”, zaključio je Arapović.

Kvesić je kazao kako u SBK Mostar ima dovoljno osoblja da se bore sa ovom pošasti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad