Vlada RS zabranila iznošenje lažnih informacija o korona virusu, kazne rigorozne

Vijesti 19. mar 202012:38 > 12:43
Srna

Vlada Republike Sprske je na današnjoj sjednici donijela Odluku o zabrani izazivanja panike na teritoriji RS za vrijeme trajanja vanredne situacije. Ovom odlukom zabranjuje se iznošenje ili prenošenje lažnih vijesti kojima se izaziva panika i narušava javni red i mir te ometa rad organa. Predviđene su novčane kazne do 9.000 KM.

Ova odluka odnosi se na medije, društvene mreže i slično, a tiču se informacija o korona virusu i novonastale situacije.

“Zadnjih dana na društvenim mrežama imamo različite komentare neodgovornih ljudi koji iznose lažne vijesti i izazivaju paniku i strah kod građana što može izazvati različite posljedice. Odluku će provoditi policija RS. Predviđene su sankcije novčane u iznosu od 1.000 do 3.000 KM za fizičke osobe, od 3.000 do 9.000 KM za pravne subjekte i za odgovorne osobe od 1.000 do 3.000 KM. Nadamo se da će neodgovorni pojedinci koji namjerno pokušavaju izazvati nemir kod građana biti sankcionisani. Neće se moći sakriti ni putem društvenih mreža, pronaći ćemo ih”, rekao je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

Pozvao je građane da vjeruju samo izjavama zvaničnih organa.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Nacrt zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju RS s ciljem povećanja kvaliteta nastavnog procesa i pooštravanja sankcija za visokoškolske ustanove koje krše zakon i rade mimo etike. Ovo se posebno odnosi na aferu lažnih diploma koja je pogodila cijelu BiH.

Ministar za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srđan Rajčević upozorio je kolege iz FBiH da također slijede ovaj primjer kojim će se spriječiti malverzacije navodeći da će u suprotnom biti prisiljen ida za građane koji završe neki od fakulteta u FBiH traže nostrifikaciju. Istakao je kako neće dozvoliti da nivo viskoškolskog obrazovanja bude umanjen zbog FBiH.

“Krećemo u veliko pospremanje sistema obrazovanja kako bi se suočili s takvim negativnim pojavama. Ovaj zakon nam to omogućava”, rekao je Rajčević.

Jedna od promjena je i ta da će studenti moći učestvovati u izboru rektora univrziteta, što do sada nije bilo moguće.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad