Skandalozna odluka: Kanton 10 zabranio ulazak državljanima BiH

Vijesti 22. mar 202019:57 > 20:07
Vlada Kantona 10

Danas je održana vanredna sjednica Kantonalnog štaba civilne zaštite Kantona 10 na kojoj su donesene četiri nove naredbe koje su usmjerene na suzbijanje pojave i širenja zaraze uzrokovane korona virusom (COVID-19) na području ovog kantona.

Kako se navodi u prvoj, skandaloznoj odluci, zabranjuje se ulazak državljana Bosne i Hercegovine na područje Kantona 10.

Screenshot/Vlada Kantona 10

Zabrana se ne odnosi na vozila za dostavu hrane, robe, materijala kao i tranzit tih vozila kroz ovaj kanton, uz kontrolu ulaska i izlaska, kao i na pripadnike Oružanih snaga BiH, zdravstvene radnike, policijske službenike, te druge pripadnike tijela svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini u službene svrhe.

Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona 10 zaduženo “da uspostavi punktove na svim ulazima” u ovaj kanton. Naredba stupa na snagu danom donošenja, a primjenjivat će se od utorka, 24. 03. 2020. godine u 6,00 sati.

Osim toga, zabranjuje se kretanje građanima na području ovog kantona od 18,00 do 5,00 sati.

Ovom Zapovijedi izuzimaju se svi zaposleni koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti rješavanja stanja nesreće uzrokovane opasnošću od pojave koronavirusa (COVID-19), kao i zaposleni kojima se proces rada odvija u smjenama.

Naredba je i da se javno objaviti identitet osoba kojima je izdano Rješenje o zdravstvenom nadzoru i kućnoj izolaciji na području Kantona 10 što je i objavljeno na stranici Vlade Kantona 10 i spisak će se svakodnevno ažurirati.

U cilju provođenja izvanrednih mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, te zaštite i spašavanja stanovništva, zabranjuje se rad sljedećim objektima, do izdavanja nove Naredbe:

– ugostiteljskim objektima svih kategorija

– uslužnim djelatnostima/obrtima u kojima se ostvaruje neposredan bliski kontakt sa klijentima, osim taksi službe

– kladionicama

– svadbenim salonima

– fitness centrima (fitness, body – building klubovima i sličnim oblicima organiziranja)

– dječjim igraonicama

Ograničava se rad:

– u trgovačkim centrima od 7,00 do 16,00 sati mogu raditi samo trgovine prehrane/robe široke potrošnje i ljekarne

– trgovine prehrane/roba široke potrošnje i trgovine stočne hrane/poljoapoteke od 7,00 do 16,00 sati

– trgovačkim objektima vrste drogerije (DM i CM) i prodavaonicama kruha od 7,00 do 16,00 sati

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad