Krešić: Oružane snage su spremne na sve izazove koje nosi pandemija koronavirusa

Vijesti 23. mar 202012:07 > 12:11
Fena

Zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Mijo Krešić u razgovoru za Fenu istakao je da su Oružane snage BiH kao i cijelo Ministarstvo odbrane BiH do sada ispunili sve zadatke i očekivanja koja su tražena nakon proglašenja stanja prirodne nesreće u BiH.

“Zajedno sa svim kolegama i zapovjedništvom Oružanih snaga BiH vrlo ozbiljno smo pristupili cijeloj ovoj situaciji i napravili plan provedbe zadataka kako bismo smanjili i izbjegli mogućnost da korona virus uđe među pripadnike Oružanih snaga, a sve s ciljem da budemo spremni odgovoriti i pomoći civilnim strukturama u suzbijanju širenja ovog virusa”, istakao je Krešić.

Pripadnici Oružanih snaga BiH su postavili i osposobili šatore uz granične prelaze za smještaj onih koji su u obavezi nakon ulaska u BiH proći proces sukladno uputstvima sanitranih inspektora.

“Očekujem da pored šatora budu uspostavljeni i drugi neophodni sadržaji kako bi imali jedan cjelovit način pružanja osnovnih potreba za one koji budu upućeni. Također osigurali smo i ustupili određeni broj kontejnera i drugih materijalnih sredstava koji su bili potrebni zdravstvenim ustanovama za uspostavu trijaže i za druge njihove potrebe. Oružane snage spremne su i za mnogo zahtjevnije operacije i pružanje potpore civilnim strukturama ukoliko nadležne institucije budu donosile odluke i zatraže takvu vrstu asistencije i pomoć”, istakao je Krešić.

On podvlači da je u cijeloj ovoj situaciji izazvanoj koronavirusom iznimno važno funkcioniranje sustava odlučivanja i zapovjedanja. Zato se svaka institucija, ističe, treba ponašati sukladno tome te mora biti spremna izvršiti dodijeljeni zadatak i da djelujuje u skladu sa svojim nadležnostima. Treba izbjeći bilo kakav paralelni sustav upravljanja u novonastalim složenim okolnostima.

“Mnogo smo truda i vremena u proteklom razdoblju uložili u stručno usavršavanje osoba i matrijalno osposobljavanje sustava za zaštitu i spašavanje. Veliki broj osoba je prošao vrlo stručne edukacije i sad je vrijeme da se ta znanja primjene u ovom realnom trenutku. Ono što smo do sada poduzeli govori nam da smo u dobroj mjeri uspjeli napraviti korake koji su doveli do usporenog širenja koronavirusa što je iznimno važno za zdravstveni sustav kako ne bi bio preopterećen i kako bi mogao adekvatno odgovoriti na svaki izazov kojem bude izložen u narednom razdoblju”, ocijenio je Krešić u razgovoru za Fenu.

Pozvao je sve građane da budu saveznici kriznih štabova i institucija koje su preuzele obavezu brige u vrijeme epidemije izazvane koronavirusa. Smatra da je to način na koji svako od nas može doprinijeti funkcioniranju sistema.

Ukoliko ne bude, kako kaže, strogog poštivanja onda represivni aparat treba kažnjavati sve one koji prekrše propisane mjere.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad