Stanovništvo volonterima Crvenog krža može dati novac da im odu u nabavku

Vijesti 24. mar 202014:30 > 14:36
N1

Volonteri Crvenog križa na svim nivoima neumorno rade. Mobilni timovi i općinske organizacije u strukturi Crvenog križa Federacije BiH (CKFBiH) na raspolaganju su stanovništvu starijem od 65 godina, samcima bez bližih srodnika.

Glasnogovornica CK FBiH Amina Kurtagić kaže da tamo gdje imaju kuhinje, u Sarajevu i Mostaru, volonteri nose i obroke, svaki dan na kućne adrese.

“Osim toga, stanovništvo može volonterima dati novac i zamoliti ih da odu u nabavku potrepština, podignu lijek iz apoteke ili možda plate račune”, kazala je.

Ističe i liniju za psihosocijalnu podršku u ovoj kriznoj situaciji, čime je poslana poruka stanovništvu da nisu sami. To , kaže, dobro funkcionira.

“Ova situacija može biti uzrok stresa ili straha, sve je to opravdano i normalno. Naš tim psihologa na raspolaganju je, svaki dan od 10 do 19 sati, da bi stanovništvu pružili psihosocijalnu podršku, lijepu riječ, stručan i adekvatan savjet”, naglasila je.

Apelira na stanovništvo da ostane kod kuće, ne izlaze bez velike potrebe i tako ‘pomognu svima nama u sistemu, koji se svim snagama borimo s pandemijom’.

“Naši volonteri su tu, daju sve od sebe da vi ne biste izlazili iz kuća”, poručila je Kurtagić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad