Miličević: FBiH ima odsustvo budžetske odgovornosti

Vijesti 13. maj 201517:31 > 17:39
N1

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević kazala je danas da je njen (odnedavni) mandat zatekao oko 220 miliona KM neizmirenih obaveza po osnovu prošlogodišnjeg budžeta FBiH, od čega je trenutno neizmireno još skoro 72 miliona.

”Oko 42 miliona je bilo nenamjenski potrošeno s podračuna”, navela je Milićević na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu kada je na dnevnom redu bio izvještaj njenog ministarstva o izvršenju budžeta FBiH za 2014. godinu.

Milićević za zatečeno finansijsko stanje u FBiH nije htjela okriviti nikoga iz prethodnih vlasti pojedinačno, već je kazala da je krivica u “vođenim politikama”, odnosno odsustvu budžetske odgovornosti.

Novoj vladi preostaju pregovori s Međunarodnim monetarnim fondom, na čije uvjete se mora pristati, kao i reformski procesi te pokušaj budžetskih ušteda, u namjeri da bude uspostavljena (finansijska) ravnoteža.

Ministrica je poručila da ne bi trebalo zakonima stvarati obaveze prema eventualnim novim budžetskim korisnicima i dodala da se od 2,3 milijarde KM ovogodišnjeg budžeta Federacije, na “obaveze” odnosi 1,3 milijardi, odnosno da se s preostalom milijardom ne može puno učiniti.

Izvještaj o izvršenju budžeta FBiH za 2014. poslanici Predstavničkog doma nisu odobrili većinom glasova na današnjoj sjednici.

Za podršku je trebao najmanje 51 glas, a bilo ih je 39. Protiv je glasao 21 poslanik, dok je 12 bilo suzdržano.

Osim izvještaja o izvršenju budžeta, poslanici su upoznati, mada nisu glasali, s još dva izvještaja – o zaduženjima FBiH po osnovu emisije obveznica, kao i emisije trezorskih zapisa u prošloj godini.

Povodom prvog je rečeno da je potpuno izvršen plan o zaduženju obveznicama u vrijednosti od 140 miliona KM, a o drugom izvještaju nije bilo diskusija.

Na kraju sjednice su predstavnici Federalnog ministarstva finansija upoznali poslanike i s izvještajem o vanjskom i unutrašnjem dugu FBiH na dan 31.12.2013. godine.

Ukupan dug je tada bio 5.628.848.138 KM, od čega vanjski 4.671.230.019 KM (dug krajnjih korisnika od blizu dvije milijarde i Vlade od blizu 2,7 milijardi), dok je unutrašnje zaduženje iznosilo 957.618.119 KM.

Ova sjednica, prva redovna u aktuelnom mandatu Predstavničkog doma, završena je kasno popodne.

Naredna je najavljena za kraj maja ili početak juna.