Pravdu za Sutorinu spremni potražiti na Međunarodnom sudu

Vijesti 13. maj 201518:21 > 18:22
N1

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine većinom glasova odbacio je Rezoluciju o Sutorini prema kojoj je Sutorina trebalo da bude dio teritorije BiH. Rezolucijom, čiji je predlagač bio poslanik SDP-a Denis Bećirović, neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim trebao se ocijeniti prijedlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore.

Zvaničnici Crne Gore ranije su  poručili da je pitanje Sutorine za njih završeno i da očekuju skoro potpisivanje ugovora o državnoj granici.

Predstavnički dom odbacio je prijedlog Rezolucije o Sutorini, čime se stavila tačka na zahtjev o poništenju Ugovora o granici sa Crnom Gorom.

Kada je Sutorina u pitanju, historijski razlozi su na strani BiH, ali pravni razlozi, nažalost, nisu na strani BiH”, rekao je Šefik Džaferović.

Predstavnički dom odlučio je poslušati, uz ostalo, zaključak Državne komisije za granice po kojem
Sutorina pripada Crnoj Gori što je rezultat Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i mišljenja Badinterove komisije. Svaka druga odluka po njima bila bi avanturizam.

Jer smo mi Ugovorom utvrdili početnu tačku, a to je tromeđa BiH, Crne Gore i Hrvatske. Ako bi se doveo ovaj ugovor u pitanje, morali bismo mijenjati i već parafirani ugovor sa Republikom Hrvatskom, a to nam zbilja ne bi išlo u prilog”, kazao je Željko Obradović.

Područje Sutorine nakon Drugog svjetskog rata, dogovorom dva komunistička čenika iz dvije Republike i uz podršku državnog vrha, dodijeljeno je Crnoj Gori. Kao zamjenu, Bosna i Hercegovina je dobila teritoriju u okolini Foče što nikada nije potvrđeno u skupštini Republike. Zagovornici inicijative za povrat Sutorine pozivali su se na granice utvrđene Berlinskim kongresom koje je priznalo i Predsjedništvo AVNOJ-a. Pravdu su tako spremni potražiti i na Međunarodnom sudu.

“Mi zagovaramo da ni mi nismo tumači, da ni mi ne možemo dati do kraja tačno tumačenje cijelog tog problema. Za to je namjerodavaniji Međunarodni sud i mislim da samo možemo dobiti“, kazao je Suad Kurtćehajić.

Zbog problema Sutorine, Crna Gora je odlučila odgoditi postavljanje novog ambasadora ove zemlje u BiH.

Pogledajte prilog Tine Jelin-Dizdar.