Udruženje hotelijera i restorana u BiH: Naši objekti su zatvoreni, pomozite nam

Vijesti 27. mar 202012:58 > 13:14
Fena / Ilustracija

Udruženje hotelijera i restorana u BiH obratilo se nadležnim vlastima svih nivoa moleći ih za pomoć kako bi pokušali umanjiti štete koje su već sada evidentne te smanjili veliki gubitak radnih mjesta i gušenje privrednih subjektata u ugostiteljsk-turističkoj privredi.

Naveli su niz prijedloga među kojima je na prvom mjestu oslobađanje uplata na lične dohotke za radnike za period zabrane rada. Mole i da se od banaka traži odgoda plaćanja rata kredita kako za poslodavce tako i za radnike.

Molba sadrži i slkedeće stavke:

– Sve ugostitelje koji su sa zakupom prostora u društvenom sketoru osloboditi od plaćanja kirije za vrijeme zabrane rada.
– Osloboditi od plaćanja komunalne takse, takse na istaknutu firmu i drugih parafisklanih nameta.
– Osloboditi od plaćanja fiksnih troškova, te ukinuti naknade za ljetne bašte za vrijeme trajanja zabrane rada.

“Želimo naglasiti da je posebno pogođena hotelska industrija s velikim brojem radnika kao idrugi ugostiteljsko-turistički subjketi. Hoteli i drugi ugostiteljsko-turistički subjekti su zatvoreni, a radnici poslani na slobodne dane. Ako se ugostiteljsko-turističkoj privredi hitno ne pomogne, poslodavci će biti prisiljeni da deetine hiljada radnika pošlaju na Bizo za zapošljavanje. Pokušajmo zajednički iznaći najracionalnije rješenje kako bi sačuvali radna mjesta zaposlenih u ovoj oblasti i pokušali umanjiti štete prouzrokovane pandemijom korona virusa. Nastojmo da teret ove krize ravnomjerno podjelimo u interesu svih radnika i poslodavaca BiH u svim sektorima privrede”, navode iz ovog udruženja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad