Ljekarska komora TK traži reakciju Tužilaštva zbog javne odbrane doktorata

Vijesti 30. mar 202013:48 > 13:53
Dron.ba za N1

Ljekarska komora Tuzlanskog kantona očekuje reakciju Kantonalnog tužilaštva TK, jer smatra da postoje indicije, prema Krivičnom zakonu Federacije BiH, da je počinjeno krivično djelo time što je 27. marta u prostorijama Univerziteta u Tuzli organizirana javna odbrana doktorske disertacije.

Članstvo Ljekarske komore izrazilo je zabrinutost zbog tog postupka u kojem su sudjelovali, kako kažu, kao uposlenici Univerziteta u Tuzli i članovi Ljekarske komore TK.

“Komora prati aktivnosti svojih članova i još jednom poziva članove i građane BiH da poštuju preporuke kriznih štabova i drugih institucija vlasti. Komora će reagirati prema postupcima svojih članova, poštujući Statut i druga akta Komore”, saopćeno je iz ove komore.

Ovim povodom navodi da je u protekloj nedjelji ponudila svoja sredstva za nabavku ličnih zaštitnih sredstva za zdravstvene radnike Ministarstvu zdravstva TK i Kriznog štaba pri Ministarstvu, ali da ponuda nije prihvaćena uprkos, kako dodaju, nedostatku zaštitnih sredstava zdravstvenih radnika.

Također, iz Komore ističu da su sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije TK iz svojih sredstava izdvojili novac i nabavili dio ličnih zaštitnih sredstva, te ih podijelili ljekarima na području ovog kantona.

“Od Kriznog štaba smo zahtijevali da član Ljekarske komore TK bude u sastavu Kriznog štaba pri Ministarstvu zdravstva TK, zahtjev je odbijen. Od menadžementa JZU na području kantona smo zahtijevali urgentno poboljšanje lične zaštite zdravstvenih radnika. Sa Ljekarskom komorom FBiH smo zahtijevali izmjenu kriterija i indikacija za testiranje na koronu, kako bi se povećao broj testiranih i na taj način bolje kontrolisalo kretanje infekcije. I dalje smo spremni materijalno pomagati nabavku ličnih zaštitnih sredstava za zdravstvene radnike na području Kantona”, navedeno je u saopćenju Ljekarske komore TK.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad