Sigurnosni okvir mora biti pod okom svih zemalja regije

Vijesti 14. maj 201514:13 > 14:20
N1

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić razgovarali su danas o saradnji u oblasti sigurnosti.

Pored svih važnih pitanja bezbjednosti ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske razgovarali su o terorizmu. Dragan Mektić je upoznao Ranka Ostojića o dešavanjima u BiH i određenim terorističkim prijetnjama.

Ranko Ostojić je rekao da sigurnija BiH znači sigurniju Hrvatsku i Evropsku uniju. Ponuđena je i saradnja, ali se još uvijek ne zna konkretno o kakvom se prijedlogu radi. Saradnja će biti potrebna posebno pred dolazak pape Franje u Sarajevo i u drugim sigurnosnim aspektima.

Ministri su razgovarali o putu BiH u EU, a Ranko Ostojić je izrazio punu podršku kada su u pitanju sigurnosni izazovi. Hrvatska će pomoci na svim pitanjima koje je ta zemlja prošla na svom evropskom putu u oblasti organizovanog kriminala.

Naglašeno je da se hitno treba formirati komisija za prekategorizaciju graničnih prijelaza. Susjedna Hrvatska će donirati sistem nadzora na graničnim prijelazima u vrijednosti 10 miliona dolara.

Sigurnosni okvir u regiji mora biti pod sigurnosnim okom svih zemalja regije, zaključili su sudionici sastanka, prenijela je reporterka N1 televizije, Milica Vučetić.