NiP: Nedopustivo je da nema umanjenja sredstava za političke stranke u KS

Vijesti 02. apr 202015:53 > 16:05
N1

Nadležne službe u Kantonu Sarajevo danas su političkim strankama isplatile mjesečne naknade u punom iznosu i bez bilo kakvog umanjenja. Iz Naroda i Pravde poručuju da ja to loša poruka i nešto što pod hitno mora biti promijenjeno.

Dok se čeka sistematsko rješenje, iz Naroda i Pravde odlučili su se donirati 20 posto sredstava koje dobijaju za potrebe funkcioniranja stranke, te 20 posto od plata svih zastupnika u kantonalnim skupština i u oba doma Parlamenta FBiH za potrebe pomoći realnom sektoru privrede.

Iz Naroda i Pravde podsjećaju da su dali niz konkretnih prijedloga na koji način da vlast pomogne privrednicima, a jedan od izvora sredstava za pomoć realnom sektoru jesu i sredstva namijenjena za funkcioniranje političkih stranaka i plate izabranih i imenovanih funkcionera.

“Potpuno smo iznenađeni današnjom uplatom sredstava u punom iznosu, kao da se oko nas ništa ne dešava. Dok je privreda na koljenima i hiljade radnika već otpušteno, vlast u FBiH i Kantonu Sarajevo nije ponudila niti jednu jedinu mjeru. Ličnim primjerom želimo pokazati da se privredi mora pomoći i to odmah, ne za mjesec, dva ili tri mjeseca”, smatra predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković.

On dodaje kako ovaj potez nije nikakav populizam već suočavanje sa stvarnim stanjem i posljedicama koje su već dramatične.

“Nisam pobornik da se u potpunosti ukine finansiranje političkih stranaka, jer ih onda to stavlja u poziciju da ovise o tajkunima a ne o građanima i taj stav ću uvijek braniti. Ali je sramno da u ovakvim okolnostima, u okolnostima kad kriza traje već skoro puni mjesec, mi nemamo vlast koja će pomoći privrednicima i sa njima podijeliti teret krize. Dok druge zemlje oko nas već predstavlljaju druge i treće pakete pomoći realnom sektoru, kod nas vlast glavu gura u pijesak i nada se da će kriza proći sama od sebe. Ovo je vrijeme za društvenu odgovornost i akciju, i ova odluka je naš doprinos tome”, kazao je Konaković.

Iz Naroda i Pravde pozivaju vlasti da konačno izađu sa sistemskim prijedlozima pomoći realnom sektoru, jer se naša država suočava sa neviđenom krizom, saopćeno je iz ove stranke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad