"Kulturocid na Orijentalni institut planiran kao i genocid"

Vijesti 15. maj 201509:41 > 09:47
N1

Gošća Novog dana bila je Amina Šiljak-Jesenković iz Orijentalnog instituta Univerziteta u Sarajevu. Institut od 15. do 17. maja obilježava 65 godina postojanja.

Mi 17. maj pamtimo po događaju iz ‘92. godine kada je zgrada u kojoj se tada nalazio Orijentalni institut spaljen kao jedan od prvih srpskih civilnih ciljeva i to zapaljivim raketama sa srpskih položaja. Naravno, u BiH je to u onom vremenu ostalo približno nezapaženo jer su ginuli ljudi. Međutim, tada je spaljeno preko 300.000 knjiga, rukopisni kodeksi, stručni i naučni časopisi, nije se previše obraćalo pažnje na to niti se u BiH govorilo o zločinu kulturocida. Međutim, uvijek postoje ljudi koji će govoriti o tome, na Haškom sudu su o tome svjedočili nedavno”, prokomentarisala je Šiljak-Jesenković.

U ratu je skoro u cjelosti stradala rukopisna i arhivska zbirka, koja je bila jedna od najbogatijih na Balkanu. Na pitanje šta je ona sadržavala i kolika je njena vrijednost, Šiljak-Jesenković je kazala: “Nemoguće je govoriti o materijalnoj vrijednosti tih rukopisa, arhivskih dokumenata – to je sedimentirana povijest, najstariji rukopis je bio iz 11. stoljeća.Taj zločin kulturocida bio je planiran kao i genocid, kao egzodus kao i sve ostalo što je činjeno ne samo u prethodnoj agresiji nego i prije“.

N1

“Zbirku nismo uspjeli sačuvati jer je 99,9 posto tih rukopisa naših knjiga izgorjelo. Treba znati da se takve zbirke ne mogu iznositi izvan zgrade i portiri, koji su radili u toj zgradi, kontrolisali su šta iznosimo. S druge strane, mi smo obnovili našu zbirku dijelom otkupom, dijelom poklonom. Obnavlja se i dan-danas, pokušavamo donijeti na sve načine i doći do onih knjiga koje spadaju u polje našeg interesovanja“, dodala je Šiljak-Jesenković.