Krizni štab ZHK: Uposlenici MUP-a koji su bili u kontaktu sa zaraženim negativni

Vijesti 06. apr 202014:39 > 14:52
N1

Na području Zapadnohercegovačkog kantona do sada je zaraženo 39 osoba, a samoizolaciji se nalazi ukupno 921 osoba. Od početka zaraze do danas preminule su tri osobe.

Kako je rečeno na konferenciji Kriznog štaba ZHK, 25 zaraženih osoba je iz Širokog Brijega, 10 iz Gruda, a četiri iz Posušja. Prosječna dob zaraženih je 52 godina, a raspon godina je od jedne do 84 godine.

Zaposlenik MUP-a ZHK koji je zaražen korona virusom je dobro psihofizičkog stanja, a sve kolege s kojima je bio u kontaktu su testirane i negativne na korona virus. Oni se nalaze u samoizolaciji.

“U posljednjih 48 sati urađena su 24 testiranja, jučer su tri nalaza bila pozitivna i sva tri iz Gruda. Dvije osobe su povezane s klasterom u Grudama, a treća nije povezana. Nadamo se da ćemo u naredna 24 sata otkriti poveznicu. Ako je ne pronađemo, onda imamo lokalnu transmisiju”, rekao je ministar zdravstva ZHK Tomsilav Pejić.

Apelovao je na građane da postupaju odgovorno, pogotovo u narednim danima kada je osoba starijim od 65 godina dozvoljeno kretanje do 12 sati.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Drago Martinović kazao je kako su osigurali dodatnih 120 kreveta koji se nalaze u sportskom centru i sportskoj dvorani u Ljubuškom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad