Vještak FUP-a: Nema dovoljno DNK tragova u slučaju Čaušević

Vijesti 15. maj 201516:57 > 17:03
Screenshot YouTube

Vještak Federalne uprave policije (FUP) Maja Martinović-Muk izjavila je danas na suđenju Harisu Čauševiću, optuženom za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu 2010. godine, da sa dostavljenih predmeta na bioliško vještačenje nije uspjela da dobije dovoljno DNK tragova.

Mukova je pred Sudom BiH rekla da su joj dostavljeni predmeti upakovani u papirne vrećice sa natpisom sadržaja, uz naredbu Tužilaštva BiH za provođenje vještačenja.

“Trebala sam izvršiti biološka DNK vještačenja tragova i komparaciju spornih i nespornih briseva. Radilo se o nekoliko vrsta kliješta i jednim kolicima. Nisam uspjela dobiti dovoljno DNK profila sa dostavljenih predmeta, koje sam proslijedila na Odjeljenje za hemijska i toksikološka vještačenja”, rekla je Mukova.

Ona je potvrdila da je vještačila i kapu koja je, prema navodima u dostavljenim aktima, “pronađena na licu mjesta”.

Na suđenju je danas svjedočio i vještak hemijske struke FUP-a Mevludin Hajdar, koji je rekao da je nakon eksplozije u Policijskoj stanici u Bugojnu učestvovao u uviđaju, koji je sniman kamerom.

On je dodao da je svoj dio posla – uzimanje tragova sa dijela zida zgrade gdje se desila eksplozija, završio za oko jedan i po čas, te da su mu na vještačenje dostavljena kliješta i kolica, koje je prethodno vještačila Mukova.

Hajdar je potvrdio da je dobio troje kliješta upakovanih u jednom omotu, te da postoji mogućnost prenosa tragova sa jednog predmeta na drugi.

On je rekao da je na jednim kliještima pronađen trag eksploziva što je, prema tvrdnji odbrane, nezakonit dokaz.

Svjedok Aner Hadžimahmutović je, kao tadašnji šef Odjeljenja za borbu protiv terorizma Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ BiH, potvrdio da je ova policijska agencija jednim dijelom pomagala FUP-u tokom uviđaja, te da je istog dana učestvovala u pretresu određenih objekata.

On je dodao da je vršeno i snimanje lica mjesta, ali da ne zna da li je snimak dostavljen FUP-u ili Tužilaštvu BiH.

Suđenje će biti nastavljeno u ponedjeljak, 18. maja.