Dodatni set naredbi za građane, poljoprivrednike i zdravstvene radnike FBiH

Vijesti 10. apr 202017:40 > 17:42
N1

Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove javnost je informisao o novim naredbama Federalnog štaba Civilne zaštite, koje se mahom odnose na poljoprivredne proizvođače. Također, donesena je i naredba da svaka osoba bez zdravstvenog pregleda - odmah se upućuje u karantin u mjestu gdje ima prijavljen boravak.

“Današnjom naredbom – svako lice bez zdravstvenog pregleda odmah se stavlja u karanten i odmah se rješenjem određuju karanteni, u kantonima gdje je njihovo prebivalište. Ovo je najznačajnija naredba koja je donsena danas”, rekao je Ajdinović.

“Obaveza inspektora i timova je da se dočeka kantonalni štab i njihovi timovi koji će u pratnji policije otpratiti građane prema kantonima gdje im je osiguran karantenski smještaj”, kazao je.

Tuzlanski kanton, Kanton Sarajevo i USK imaju osiguran karantinski smještaj.

“Molim štabove koji nisu donijeli odluke o karantenima, da to urade”, poručio je Ajdinović, budući da će se uskoro izdavati prva rješenja o karantinu.

Što se drugih naredbi koje su donesene danas tiče, Ajdinović je rekao:

“Radi se o naredbi kojom je poljoprivrednim proizvođačima omogućeno kretanje, starijim od 65 godina, u onom periodu kada je onemogućeno drugim građanima. Naši proizvođači će biti u mogućnosti da se kreću, naprave zalihe hrane, i omogućiti da imamo nesmetanu proizvodnju, sjetvu”, rekao je Ajdinović.

“Bitan set naredbi donesen je i u kontekstu dojeljivanja zaštitne opreme i sredstava svim domovina zdravlja. Vizira, rukavice i zaštitna odijela bit će dodijeljena svim domovima zdravlja u FBiH”, rekao je Ajdinović.

Ajdinović je na pres-konferenciji pohvalio poziv da se smanje cijene naftnih derivata na benzinskim pumpama, rekavši da je većina ispoštovala naredbu o smanjenju cijene (rok bio do 00:00 sati), ali…

“Imali smo u jednom slučaju nepravilnosti. Prekršajno ćemo intervenisati”, kazao je.

Federalni inspektori izvršili su i šest nadzora, a utvrđeno je 10 prekršaja kod privrednih subjekata, zbog čega su izrečene novčane kazne od 19.000 KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad