Rudari ne žele raditi nakon što su dobili umanjene plaće: Ovo je sramota!

Vijesti 14. apr 202014:14 > 14:23
N1

Zenički rudari obustavili su rad u pogonu Stara jama, a potom i u jami Raspotočje, nakon što im je za mjesec mart isplaćena manja plaća, u prosjeku 200 maraka po rudaru.

Predsjednik Sidnikata Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica Nijaz Vardo kazao je da su svi rudari sinoć oko 23 sata stali sa radom.

“Kada je u pitanju razgovor Uprave društva sa radnicima koji je održan sinoć, radnici su imali jedan zahtjev, a to je da se ispoštuje plata koja je do sada isplaćivana. Rudari su sve ispunili u proizvodnji. Poslije svega toga, na kraju dobijamo 200 maraka manju plaću”, kazao je Vardo.

Dodao je da rudari imaju podršku Sindikata.

“Oni neće početi raditi sve dok se ne isplate plate koje su do sada isplaćivane. Bili smo sa Upravom, oni ništa nisu promijenili, nisu povukli odluku. Imamo podršku sidndikata FBiH”, naveo je on.

Pojasnio je da rudari dođu na posoa, prijave se i odu kućama.

“Rudari su ispunili plan i umjesto povećanja plate svi rudari rudnika Zenica dobiju 200 maraka manju plaću. Ko će to prihvatiti?”, pita se Vardo.

Elvedin Avdić, sindikalac rudnika Stara jama, kazao je da su rudari ovog rudnika sinoć prvi obustavili posao nakon što su saznali šta se desilo sa plaćama.

“Čim su rudari saznali šta su ovi naši uradili, ljudi su se odmah povukli sa svojih radnih mjesta. Ovo je sramota šta su nam uradili. Ovo je sramota naše uprave. Napravili su odluku 9. aprila, jutros su je nama tek poslali. Kad su rudari očekivali neko povećanje, koliko-toliko, nama su dali manje plate. Ja sam zaradio manje 200 maraka. Neće niko više džaba raditi”, poručio je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad